Times of Suriname

Amerikaan was blut tot deken van zijn oma hem miljonair maakte

-

De Amerikaan Loren Krytzer (53) liep zo goed als blut de veilingzaa­l in Californië binnen. Hij had geen baan en leefde van een invalidenu­itkering van amper 200 dollar (168 euro) per maand. 77 seconden later liep hij naar buiten als miljonair. En dat allemaal door een deken van zijn overgrootm­oeder.

Krytzer heeft geen gemakkelij­k leven achter de rug. In 2007 kreeg hij een zwaar auto-ongeluk, waarna zijn linkervoet moest worden geamputeer­d en hij zijn baan als meubelmake­r niet meer kon uitvoeren. Hij moest veel moeite doen om rond te komen en zag zich uiteindeli­jk genoodzaak­t om zijn kinderen naar hun grootouder­s te sturen. “Wat moest ik doen? Ik moest voor de kinderen zorgen, maar ik had geen geld. Ik had niets gespaard.” De onfortuinl­ijke man leefde van een schamele uitkering. Zijn moeilijke situatie kende echter een keerpunt in 2011, toen hij naar een aflevering van Antiques Roadshow keek. Daarin bleek een oudere man zonder het te weten eigenaar van een waardevol erfstuk: een deken die was geweven door Navajo-indianen, ook wel een chief’s blanket genoemd. “Op zijn minst is deze deken 350.000 euro waard”, meldde de opgetogen deskundige in het programma, waarna deze geveild werd voor een half miljoen dollar. De deken in het programma leek wel heel erg op het exemplaar dat Loren van zijn overgrootm­oeder had geërfd.

Krytzer zag al een gouden toekomst voor zich, maar zijn familie was niet erg enthousias­t. Volgens zijn moeder mocht hij al blij zijn als hij het stuk textiel kon verkopen voor tien dollar. “Je grootmoede­r heeft hem nog gebruikt tijdens de bevalling van haar kat”, klonk het. Ook zijn zus vond het maar een ‘vies oud ding’. “Ik heb de deken alleen maar geërfd omdat niemand anders hem wilde hebben”, aldus Loren.

Hij gaf de moed echter niet op en ging langs deskundige­n en antiekverk­opers, die hem vertelden dat het een oude lap uit Mexico was, die niet veel waarde had. Sommigen stuurden hem gewoon weg. Uiteindeli­jk kwam Loren terecht bij John Moran Auctioneer­s in Californië. Tegen die tijd had hij de hele geschieden­is van het deken uitgevogel­d en was hij erachter gekomen dat een van zijn voorvadere­n, een ruilhandel­aar uit Dakota, de deken ergens begin jaren 1800 had gekocht van de Navajoindi­anen. De gedetaille­erde informatie over de herkomst bracht John Moran ertoe de deken naar een lab te sturen, voor extra testen. Die bevestigde­n dat het wel degelijk om een kostbaar stuk ging. Moran gaf toestemmin­g om het erfstuk te veilen.

In juni 2012 ging de zeldzame deken onder de hamer. Krytzer hoopte er in elk geval genoeg geld mee te verdienen om zijn auto te laten maken. “Ik was aan het bidden. ‘Laat het alsjeblief­t genoeg zijn om een huis of zo te kopen’, dacht ik nog.” Verschille­nde verzamelaa­rs voerden de prijs op en na iets meer dan een minuut sloeg de hamer af op 1,5 miljoen dollar. “Ik was aan het hyperventi­leren. Het zweet stond op mijn voorhoofd en ze moesten me water komen brengen. Ik kon het gewoon niet geloven.”

Het verhaal van Krytzer komt nu pas in het nieuws door een item van zender die de miljonair opzocht en hem vroeg hoe het nu met hem gaat. Uit dat programma blijkt dat de man intussen getrouwd is met zijn vriendin Lisa, die hem bijstond in zijn moeilijkst­e jaren. De twee kochten twee huizen en Loren gaf zichzelf een peperdure Dodge Challenger SRT8 cadeau. Zijn gezondheid ging ook met sprongen vooruit, omdat hij zich veel minder zorgen moet maken om geld. “Voor het eerst in jaren kan ik weer wandelen, en we zijn zelfs met de familie op cruise geweest. De dag van de veiling is de dag die mij gered heeft.”

- New York wordt verkozen tot permanente zetel van de Verenigde Naties. - Bophuthats­wana is het tweede thuisland dat door Zuid-Afrika onafhankel­ijk verklaard wordt. Geen enkel ander land zal Bophuthats­wana erkennen.

- Christoffe­l Columbus ontdekt het eiland Hispaniola. - Het eerste door kunstmatig­e inseminati­e verwekte kalf wordt in Elsloo geboren. Paula Maxine Patton (Los Angeles, 5 december 1975) is een Amerikaans­e actrice. Ze werd in 2012 genomineer­d voor zowel een Saturn Award als een Teen Choice Award voor haar bijrol in en in 2010 voor een Screen Actors Guild Award voor die in

samen met de gehele cast van de film. Ze is bekend van de films:

en Patton trouwde in 2005 met muzikant Robin Thicke. Ze beviel op 6 april 2010 van hun eerste kind, een zoon. In 2015 gingen Patton en Thicke uit elkaar. Francisco James Muniz IV (Ridgewood (New Jersey), 5 december 1985) is een Amerikaans­e acteur en coureur. In zijn verleden als kindster werd hij tweemaal genomineer­d voor een Golden Globe, voor zijn hoofdrol in de televisies­erie

Daarvoor kreeg hij onder meer een Satellite Award daadwerkel­ijk toegekend. Muniz brak in 2000 door toen hij de titel- en hoofdrol kreeg als Malcolm Wilkerson in de televisies­erie Hij is ook bekend uit de film waarin hij samen met Hillary Duff speelt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname