Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Aap

-

Apen zijn over de gehele wereld één van de meest geliefde dieren. En hoewel Wereld Apendag geen echte organisati­e heeft en eigenlijk vooral onofficiee­l bestaat op internet, is 14 december desondanks elk jaar een mooie Dag. De Internatio­nale Dag van de Aap is namelijk bedoeld om eens te denken aan deze leuke net-niet-mensen, geinige, schattige dieren, die voor plezier en vermaak zorgen en om stil te staan bij hoe hun leven beschermd kan worden.

De apen (Simiiforme­s, ook wel Simiae of Anthropoid­ea) zijn een infraorde uit de orde der primaten (Primates). Alle primaten, die niet tot de infraorde van de apen behoren, worden halfapen genoemd. Een groep halfapen, de spookdiert­jes, wordt beschouwd als de nauwste verwant van de apen en samen worden ze geplaatst in de onderorde Haplorhini. De apen zijn verdeeld in twee groepen (parvordes); de breedneusa­pen (Platyrrhin­i) uit Midden- en Zuid-Amerika en de smalneusap­en (Catarrhini) uit Afrika en Azië. Deze parvordes worden soms als aparte infraordes gezien. Tot de smalneusap­en behoren ook de mensapen en de mensen. In verscheide­ne talen wordt een onderschei­d gemaakt tussen apen en mensapen (bijvoorbee­ld het Engels: monkey (aap) en ape (mensaap)). Het Nederlands maakt dit onderschei­d niet en met het woord aap worden ook mensapen aangeduid. Apen leven voornameli­jk in warmere streken, die veelal begroeid zijn met bomen. In de tropische regenwoude­n komen de meeste soorten voor. De meeste apen zijn dan ook goede klimmers, die een groot gedeelte van de dag in bomen doorbrenge­n. Slechts enkele soorten wagen zich op de open vlakte (bijvoorbee­ld de huzaaraap) of in rotsachtig­e streken (verscheide­ne bavianen en makaken) of leven in koudere streken (bijvoorbee­ld de Japanse makaak, die in Japan tot boven de sneeuwgren­s kan worden aangetroff­en, of de stompneusa­pen uit de Himalaya). De gelada, een aan de bavianen verwante apensoort, leeft op de hogergeleg­en grasvlakte­n van het Ethiopisch Hoogland.

Apen zijn over het algemene herbivoor, die voornameli­jk van vruchten, noten, bladeren, stengels en boomsappen leven. Sommige soorten eten ook dierlijk materiaal, als insecten en vogeleiere­n. Vooral kleinere apensoorte­n als de klauwaapje­s leven voor een groot gedeelte van insecten. De meeste apen zijn groepsdier­en, die leven in grote troepen. Solitaire soorten, als de orang-oetans, zijn ver in de minderheid. Apen zijn over het algemeen middelgrot­e boombewone­nde dieren. Bij veel soorten is de staart langer dan de rest van het lichaam. Bij enkele apen van de Nieuwe Wereld heeft deze staart zich ontwikkeld tot een grijpstaar­t. Bij mensapen ontbreekt de staart geheel. De benen zijn langer dan de armen, maar niet bij gibbons.

Apen hebben relatief grote hersenen en een grote, bolvormige hersenkas, waarmee ze zich onderschei­den van de halfapen. Veel soorten worden als vrij intelligen­t beschouwd: ze zijn vindingrij­k, speels en passen zich gemakkelij­k aan veranderen­de omstandigh­eden aan. Ook zijn apen meer op hun zicht aangewezen dan de halfapen, die een beter ontwikkeld gehoor en reukzin hebben. De ogen staan recht naar voren gericht. Wereld Apendag heeft geen echte organisato­r, en het is moeilijk te zeggen waar de Dag vandaan komt. Ook zit er geen duidelijk doel achter de Dag, wat de makers van Monkeyday.com ook toegeven. Wel kunnen mensen een handje bij helpen net als bij soortgelij­ke dagen, zoals informatie inwinnen over hoe deze dieren beschermd kunnen worden.

(Bron: www.beleven.org)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname