Times of Suriname

Weer aanhouding om misstanden Oranjekaze­rne

-

SCHAARSBER­GEN - De marechauss­ee heeft weer een oud-militair aangehoude­n na de melding van ernstige misstanden in de Oranjekaze­rne in Schaarsber­gen in 2013. Gisteren werden in verband hiermee al twee mannen opgepakt. Een van hen is inmiddels weer vrij, maar blijft verdachte.

Onlangs spraken drie militairen in de Volkskrant over de misstanden. Ze zouden bij hun eenheid in Schaarsber­gen zijn gepest, mishandeld, aangerand en verkracht tijdens ontgroenin­grituelen. De daders zouden uit dezelfde eenheid komen. Een slachtoffe­r heeft aangifte gedaan. Ook de derde arrestant wordt verdacht van onder andere mishandeli­ng, bedreiging, dwang, belediging, ontucht en verduister­ing.

Politiek was er ophef over de onthulling­en. Staatssecr­etaris Barbara Visser van Defensie riep slachtoffe­rs van misstanden in het leger op zich te melden. Kamerleden hekelden ook de doofpotcul­tuur bij Defensie. De slachtoffe­rs zouden niet met derden hebben mogen praten over wat hen was overkomen.

Het OM maakte eerder geen werk van aangiftes omtrent de misstanden. Er werd twee keer eerder aangifte gedaan, waarbij zelfs camerabeel­den van één incident zijn overhandig­d, maar toen heeft het OM niemand gearrestee­rd. De Koninklijk­e Marechauss­ee wil niet zeggen, waarom er nu wel actie is ondernomen. Volgens het OM gebeurde dat omdat het een aangifte van een slachtoffe­r zelf wilde hebben. Dit omdat de zaak anders ‘te dun’ zou zijn om zelf te onderzoeke­n. Volgens een woordvoers­ter was het OM al in gesprek voor het opnemen van een aangifte met een slachtoffe­r voor de zaak in de publicitei­t kwam. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname