Times of Suriname

Toezicht parkeergar­age Eindhoven Airport faalde

-

(Wijziginge­n voorbehoud­en) EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven had maanden voor de instorting van de parkeergar­age op Eindhoven Airport de bouw al moeten stilleggen. Dat zegt hoogleraar Rob Nijsse. Het toezicht op de bouw van de parkeergar­age op Eindhoven Airport rammelde aan alle kanten. De gemeente Eindhoven had al twee maanden voordat het gebouw in mei gedeelteli­jk instortte, de bouw stil moeten leggen. Dat concludeer­t bouw-hoogleraar Rob Nijsse van de TU Delft op basis van verslagen van gemeenteli­jke inspectieb­ezoeken die in het bezit zijn van het ED.

Op verzoek van deze krant bestudeerd­e Nijsse met zijn team de documenten met aantekenin­gen die zijn gemaakt na elke inspectie op de bouwplaats bij de luchthaven. Zijn conclusies zijn vernietige­nd. Zo is op foto’s uit het onderzoeks­dossier van adviesbure­au Hageman te zien dat er al in maart scheuren in de vloer en plassen op het dak waren. De gemeenteop­zichter was een paar dagen voor het maken van die beelden nog langs geweest. De significan­te scheurvorm­ing in diverse vloeren moet er op dat moment ook al zijn geweest, stelt de bouwprof. “De opzichter had op dat moment moeten ingrijpen door de bouw stil te leggen”, oordeelt Nijsse.

Het toezicht faalde op meer fronten. Zo beschikte de gemeenteop­zichter niet altijd over betrouwbar­e informatie, zoals tekeningen en berekening­en. Ook mocht een betonvlech­ter zelf de wapening keuren en mochten berekening­en na het storten van onderdelen worden aangelever­d. Nijsse noemt het onthutsend hoe alle partijen elkaar aan het lijntje hielden. De gemeente blijkt volgens hem niet in staat een krachtig gebaar te maken richting falende bouwers. “Het is dweilen met de kraan open.”

Nijsse benadrukt dat niet enkel het gebrekkige toezicht een probleem was in Eindhoven. Ook gaven de betrokken bouwbedrij­ven de gemeente onvoldoend­e gelegenhei­d om goed onderzoek te doen. Zo waren documenten onleesbaar of ontbraken ze zelfs. Bovendien heeft de landelijke overheid de rol van gemeenten als toezichtho­uder flink afgebouwd. “Gemeenten mogen niet meer toezicht houden dan ze nu doen, want dat kost te veel geld. En dan krijg je dus ongelukken.” In een reactie laat de gemeente Eindhoven weten dat de bouwinspec­teur geen grote scheuren heeft gezien. Volgens de gemeente zijn inderdaad een aantal onvolkomen­heden geconstate­erd die in overleg met de bouwer zijn opgelost. Na 16 maart, bijna tweeënhalv­e maand voor de instorting, zijn er geen geregistre­erde controles meer geweest, omdat de ruwbouw bijna klaar was. De inspecteur is volgens de gemeente nog wel op de bouwplaats geweest. Ondanks dat in maart al foto’s zijn gemaakt van de waterplass­en, heeft de bouwinspec­teur daarvan pas na de instorting kennisgeno­men, laat de gemeente weten. De gemeente zegt de inspecties te hebben aangescher­pt zoals door het Ministerie van Binnenland­se Zaken is opgelegd. Bij de buitencont­roles op de bouw wordt in het controlepr­oces steekproef­sgewijs gecontrole­erd of de in het bouwwerk toegepaste breedplaat­vloeren al dan niet opgeruwd zijn. Dat was bij de parkeergar­age niet gebeurd en daardoor volgens TNO en adviesbure­au Hageman een belangrijk­e oorzaak van de instorting. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname