Times of Suriname

*H]DQW 91 ]HJW GDW GHXU PHW 1RRUG .RUHD RS HHQ NLHU VWDDW

-

NOORD-KOREA - VNgezant Jeffrey Feltman heeft dinsdag gezegd dat uit gesprekken met NoordKorea­anse hoge functionar­issen blijkt dat ze in geen enkele vorm beloftes doen, maar wel denkt hij dat hij 'de deur op een kier heeft gelaten.' Feltman, hoofd politieke zaken bij de VN en voormalig staffuncti­onaris van het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken, was vier dagen in Noord-Korea en heeft daar gesproken met Ri Yong Ho, de NoordKorea­anse minister van Buitenland­se Zaken, en met Pak Myong Guk, die viceminist­er van Buitenland­se Zaken is.

“De tijd zal het leren wat de impact van onze discussies was, maar ik denk dat we de deur op een kier hebben gezet en ik hoop vurig dat de deur naar het onderhande­len over een oplossing nu wijd open zal gaan”, zei Feltman.

“Ze hebben tijd nodig om na te denken over hoe ze op onze boodschap zullen reageren,” vervolgde hij. Feltman gaf daarnaast aan dat de NoordKorea­anse leider Kim Jongun op de hoogte zou worden gesteld van de uitkomsten van de gesprekken.

Feltman heeft bij de NoordKorea­anse functionar­issen aangegeven dat hij bereid was om beter te communicer­en met het land. Als voorbeeld gaf hij een militaire communicat­ieverbindi­ng, 'om risico’s te vermindere­n, misverstan­den te voorkomen en eventuele crises beheersbaa­r te maken.'

De VN-gezant gaf aan dat de Noord-Koreanen serieus naar hem luisterden, maar geen enkele belofte deden. Wel waren ze het er volgens Feltman over eens dat het 'belangrijk was om oorlog te voorkomen.'

Hij vatte zijn bezoek samen als 'constructi­ef en productief' en zei dat Noord-Korea ermee instemde om de dialoog voort te zetten. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Rex Tillerson, zei eerder op de dag dat hij met Noord-Korea in gesprek wil, zonder daar verdere voorwaarde­n aan te stellen. Voorheen eisten de Amerikanen dat het inleveren van kernwapens hoe dan ook op de agenda moet staan. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un beloofde dinsdag meer nucleaire wapens te ontwikkele­n. Hij zei volgens een Noord-Koreaans persbureau dat wetenschap­pers en arbeiders de nieuwste wapens en apparatuur blijven produceren, om de 'nucleaire kracht in kwantiteit en kwaliteit te versterken'.

De leider van Noord-Korea had daarnaast verschille­nde mensen een onderschei­ding gegeven die volgens hem een belangrijk­e rol hadden gespeeld op het gebied van militaire wetenschap. Kim Jong-un vond dat ze zo 'de macht van onze krachtige staat opnieuw aan de wereld hadden getoond'.

Woensdag ontmoet de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, de Japanse premier Abe. De twee zullen spreken over de situatie met buurland Noord-Korea.

Net als Zuid-Korea is Japan voorstande­r van het vergroten van de druk op Noord-Korea vanwege de recente raketlance­ringen van het land. Projectiel­en kwamen daarbij in Japanse wateren terecht en vlogen ook over het land.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname