Times of Suriname

2PVWUHGHQ 5R\ 0RRUH YHUOLHVW VWULMG RP 6HQDDWV]HWHO LQ $ODEDPD

-

VS - De strijd om de Senaatszet­el in Alabama is gewonnen door Democraat Doug Jones. Hij won de verkiezing­sstrijd van de Republikei­n Roy Moore, die onder vuur lag vanwege mogelijk seksueel wangedrag, maar gesteund werd door de Amerikaans­e president Donald Trump.

De 63-jarige Jones is voormalig officier van justitie en kreeg in het conservati­eve Alabama dus meer stemmen dan Moore.

De tussentijd­se verkiezing was tot op het laatste moment spannend. De uitslag lag in eerste instantie te dicht bij elkaar om een winnaar uit te roepen. Met 99 procent van de stemmen geteld, heeft Jones een voorsprong van 1,5 procentpun­t. De zetel die Jones nu inneemt, was eerst in het bezit van de Republikei­n Jeff Sessions. Maar doordat die minister van Justitie werd, kwamen er tussentijd­se verkiezing­en.

Doordat er met Jones een Democraat wint, is de meerderhei­d van zetels in de Senaat teruggebra­cht tot 51 voor de Republikei­nen en 49 voor de Democraten. Dat maakt het mogelijk voor Trump moeilijk om zijn beleid goed door te kunnen voeren.

“Ik denk dat ik hier mijn hele leven op heb gewacht en nu heb ik geen idee wat ik moet zeggen”, zei Jones nadat de uitslag van de verkiezing­en bekend was. Moore wil zich nog niet bij een nederlaag neerleggen en vertelde zijn aanhang in Montgomery dat stemmen nog altijd binnenkome­n. “Als de uitslag zo dicht bij elkaar ligt, is het nog niet voorbij,” aldus Moore vlak nadat Jones de overwinnin­g opeiste. CNN meldt dat het hoogst onwaarschi­jnlijk is dat de uitslag nog verandert.

Moore wordt door verschille­nde vrouwen beschuldig­d van seksueel wangedrag toen zij tieners waren. De oudrechter heeft tot nu echter alle beschuldig­ingen resoluut van de hand gewezen.

Moore haalde in het verleden ook al regelmatig het nieuws met zijn opvallende uitspraken. Zo stelde hij dat mos- lims niet in het Amerikaans­e congres zouden mogen zitten, wilde hij homoseksua­liteit strafbaar stellen en noemde hij de aanslagen op 11 september 2001 een straf van God voor de goddeloosh­eid van de VS. President Donald Trump steunde Moore vorige week. “Ga stemmen op Roy Moore”, zei hij. “Wij, het land en de toekomst van het land, kunnen het ons niet veroorlove­n een zetel te verliezen in de Senaat.”

Na de overwinnin­g van Jones heeft Trump hem op Twitter gefelicite­erd. Trump noemde de mensen in Alabama ‘geweldig’ en zei dat de “Republikei­nen in zeer korte tijd opnieuw een kans krijgen op deze zetel.” (NU.nl)

 ??  ?? De democraat Doug Jones heeft de verkiezing­sstrijd gewonnen. (Foto: PopSugar)
De democraat Doug Jones heeft de verkiezing­sstrijd gewonnen. (Foto: PopSugar)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname