Times of Suriname

3URFHV WHJHQ WHUUHXUYHU­GDFKWH 6DODK $EGHVODP XLWJHVWHOG

-

BELGIË - De Belgische rechtszaak tegen terreurver­dachte Salah Abdeslam wordt uitgesteld. Het proces zou maandag van start gaan, maar zijn advocaat Sven Mary heeft om uitstel gevraagd. Dat verzoek wordt gehonoreer­d, meldt persbureau AFP.

Eerder leek het erop dat Abdeslam, één van de sleutelfig­uren van de aanslagen in Parijs in november 2015, het zonder advocaat moest doen. Later werd bekend dat de Vlaming Mary wederom de verdedigin­g op zich nam. Mary was zeven maanden lang de advocaat van Abdeslam, maar besloot vorig jaar op te stappen, omdat de terreurver­dachte weigerde te spreken. Abdeslam gaf daarna aan geen nieuwe advocaat te willen en bleef verder zwijgen.

Abdeslam had maandag samen met Sofiane Ayari voor de rechter in Brussel moeten staan. Hij moest zich verant- woorden voor een schietpart­ij in het Belgische Vorst, enkele maanden na de aanslagen in Parijs. Bij die beschietin­gen raakten meerdere agenten gewond. Tegen alle verwachtin­gen in gaf Abdeslam aan bij het proces over deze zaak aanwezig te willen zijn. Om Abdeslam aanwezig te kunnen laten zijn bij zijn Belgische proces is hij tijdelijk overgeplaa­tst naar de gevangenis in Fleury-Mérogis, bij Parijs. Vanuit die gevange- nis zal hij vijf dagen lang naar Brussel worden gebracht. Hij is momenteel een van de best bewaakte gevangenen, hoewel de aanvankeli­jk dag en nacht durende surveillan­ce inmiddels iets is afgezwakt. Abdeslam zou betrokken zijn geweest bij de voorbereid­ing en de uitvoering van de aanslagen in Parijs in 2015. Daarbij kwamen 130 mensen om het leven. Hij is de enige overlevend­e verdachte van die aanslagen. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname