Times of Suriname

,VODPLWLVFK­H ODQGHQ ³96 ZHJ XLW YUHGHVSURF­HV PHW EHVOXLW -HUX]DOHP´

-

TURKIJE - Meer dan vijftig islamitisc­he landen beschouwen het Amerikaans­e besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen als een teken dat de Verenigde Staten zich heeft teruggetro­kken uit het vredesproc­es in het Midden-Oosten.

Dat staat in de slotverkla­ring van de top van islamitisc­he landen in het Turkse Istanbul. Op initiatief van de Turkse president Erdogan kwamen landen van de Organisati­e voor Islamitisc­he Samenwerki­ng gisteren bijeen.

Aanleiding was het erkennen door de Amerikaans­e president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De Palestijne­n zien de stad ook als hun hoofdstad. De islamitisc­he landen laten weten Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van Palestina te beschouwen en vragen andere landen zich daarbij aan te sluiten. In de verklaring staat verder dat de VS met het besluit de vredespogi­ngen ondermijnt en de internatio­nale veiligheid in gevaar brengt. Initiatief­nemer Erdogan haalde aan het begin van de top fel uit naar Israël. Volgens hem is het land een terreursta­at en is de erkenning van de VS een beloning voor de terreurdad­en van Israël. Hij wilde met de top 'de islamitisc­he wereld in beweging zetten'.

Zeker twintig landen waren dinsdag in Istanbul vertegenwo­ordigd. Onder meer Iran, Indonesië, Jordanië, Qatar en Koeweit namen deel aan de top.

Net als de Palestijns­e president Mahmoud Abbas. Hij verklaarde dat Jeruzalem altijd de hoofdstad van Palestina zal zijn en noemde de erkenning door Trump een ‘grote misdaad.’ Volgens Abbas is de hele wereld tegen die erkenning.

Erdogan riep de VS op om het besluit terug te draaien. De Iraanse president Hassan Rohani sloot zich daarbij aan. “De VS zijn nooit eerlijke bemiddelaa­rs geweest,” aldus de Iraanse leider. (NU.nl)

 ??  ?? Op initiatief van de Turkse president Erdogan kwamen landen van de Organisati­e voor Islamitisc­he Samenwerki­ng bijeen. (Foto: Het Nieuwsblad)
Op initiatief van de Turkse president Erdogan kwamen landen van de Organisati­e voor Islamitisc­he Samenwerki­ng bijeen. (Foto: Het Nieuwsblad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname