Times of Suriname

0H[LFR ]ZDDU RS GH NRUUHO JHQRPHQ

-

$rgentiMns Soliticolo­og $rsinop 2rihuela 2choa anal\seert 0e[ico met het oog oS de Sresidents­verkie]ingen van . +iM ]iet drie nieuZe verscheure­nde breukliMne­n. ,n het noorden dreigt viMandighe­id van de 96 met Sresident 7rumS aan de macht en in de ]uideliMke deelstaat &hiaSas eisen inheemse gemeenscha­SSen een hertekenin­g van de 6taat. 7egeliMk dient ]ich oS Suur Solitiek vlak nog een derde breukliMn aan.

(ner]iMds is er het koloniale asSect van de machtige 35,SartiM en ander]iMds de dekolonise­rende inheemse beZeging van de =aSatisten die in geZaSender­hand een Slaats veroverden in de ]uideliMke deelstaat &hiaSas. 'e =aSatisten genoten de daaroSvolg­ende Maren ZereldZiMd­e steun en s\mSathie. 2ndertusse­n Zerd de beZeging Zel gewsoleerd door het leger binnen het beSerkte geografisc­h gebied van hun invloed.

'e =aSatisten insSireerd­en ]ich voor hun naam en striMd oS (miliano =aSata een van de belangriMk­ste Srotagonis­ten van de 0e[icaanse revolutie in het begin van de tZintigste eeuZ. +iM streed samen met arme boeren tegen het regime van grootgrond­be]itters in het ]uiden van 0e[ico en Zerd door hen vermoord in . 'e =aSatisten van vandaag keerden ]ich tot voor kort comSleet af van het staatsbest­el. (n nu tot ieders verba]ing besloten ]e mee te dingen in de verkie]ingsstriMd van ondanks het feit of misschien Muist daarom dat 0e[ico in een dieSe humanitair­e crisis ]it Zat betreft mensenrech­ten.

0e[ico Zordt oS ppn liMn ge]et met voormalige militaire dictaturen van =uid-$merika die in de Maren en terreur en dood ]aaiden. +et grote verschil is dat het nu gaat om een µdemocrati­sch¶ staatsterr­orisme. 'at heeft ]oniet alles toch veel te maken met het feit dat de drugsmaffi­a in de hoogste regeringsk­ringen genesteld ]it. =o verschiMne­n t\Sische kenmerken van een dictatuur militarism­e staatsterr­eur en criminalit­eit die ]ich organiseer­t binnen in het Solitiek bestel.

'e belangriMk­ste factor is volgens onder]oeksMourna­list 2rihuela 2choa nog altiMd de traditione­le machtsSart­iM ,nstitution­ele 5evolution­aire 3artiM 35, . +et c\nische hierbiM is dat historisch ge]ien uitgereken­d de]e Solitieke SartiM de erfgenaam is van de revolutie van begin tZintigste eeuZ. ,n ]iMn ]og ]eult de 35, een dertigtal ]oge]egd µonafhanke­liMke¶ Sresidents­kandidaten met ]ich mee naar .

,n dit Solitieke landschaS ]iMn tZee uit]onderingen te onderschei­den. 'e SartiM %eZeging van 1ationale 5egenerati­e 0orena van /ySe] 2brador is een geduchte viMand. 'e SartiM is antilibera­al gematigd links en nationalis­tisch. 2m de verkie]ingen te Zinnen mikt de 35, oS een fragmentat­ie van het stemgedrag van de bevolking over het grote aantal SartiMen dat in het striMdSerk treedt. 'aarnaast ]al de SartiM biM middel van onrechtmat­ige fondsen ter ondersteun­ing van ]iMn camSagne burgers Solitici en kiesrechte­rs omkoSen. 7en slotte ]al de SartiM de Solitieke tegenstrev­ers oS een SoSulistis­che manier in diskrediet Sroberen te brengen. 'aarnaast is er dus nog de deelname van de ,nheemse %estuursraa­d &,* van de =aSatisten. 'ie treedt oS buiten het µSolitiek s\steem¶ en buiten het µfondsens\steem.¶ 'e bon]en van de 35,-SartiM hebben geen Srogramma om die tegenstrev­er het hoofd te bieden. =e gaan er vanuit dat de &,* van de =aSatisten geen reëel gevaar betekent. 7och kan volgens 2rihuela 2choa de]e inheemse kandidatuu­r verregaand­e gevolgen hebben.

(De wereld morgen/Foto: DeWereldMo­rgen.be)

2ngeveer Srocent van de elektricit­eit in &entraal$merika komt van hernieuZba­re bronnen vooral van Zaterkrach­tcentrales. *eothermisc­he ]onne- en Zindenergi­e ]iMn samen goed voor Srocent. 7egen moet dat Srocent Zorden. 9olgens ,rena het ,nternation­ale $gentschaS voor +ernieuZbar­e (nergie de belangriMk­ste initiatief­nemer van de &orridor is de regio nog te veel afhankeliM­k van fossiele brandstoff­en. ,rena ontZikkelt in $frika en =uidoost-$]ië geliMkaard­ige connectieS­roMecten.

'e &orridor maakt gebruik van het bestaande transmissi­enet in de regio van *uatemala naar 3anama

kilometer lang.

'at netZerk Zerd gebouZd voor de 5egionale

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname