Times of Suriname

Zeldzame schildpad zwemt ruim 8.000 kilometer

-

Een zeldzame zeeschildp­ad heeft een flinke reis gemaakt vanuit het Caribisch Gebied. Het uitgeputte diertje bereikte eind vorige week de kust van Engeland na een reis van zo’n 8.000 kilometer.

De Britse student Dave Hudson ontdekte de jonge Kemps zeeschildp­ad afgelopen vrijdag op een ijskoud strand in Cornwall. Hij legde het dier in zijn auto om het op te laten warmen, maar omdat de schildpad weinig tekenen van leven gaf, besloot hij het naar een aquarium te brengen. Dave vertelt aan de Britse krant The Daily Mail: “Ik dacht dat hij dood was toen ik hem oppakte. Maar blijkbaar raken ze in shock, waardoor ze uiteindeli­jk wat passief worden.’’

Experts in het aquarium van Newquay ontfermden zich vervolgens over het dier. Medewerkst­er Lara Heany: “Toen de schildpad binnenkwam, zagen we dat zijn schild beschadigd was en dat het dier erg zwak en uitgedroog­d leek. Het stormachti­ge weer van de afgelopen tijd en de sterke stroming hebben wellicht gezorgd dat hij verzwakte en uiteindeli­jk strandde.’’ De schildpad zwemt nu rond in het aquarium en wordt dagelijks bijgevoerd. Het beestje knapt daardoor zienderoge­n op. Heany: “De schildpad wordt sterker. Hoewel het nog vroeg is, hebben we goede hoop dat hij het overleeft.’’ Een naam heeft het aquarium nog niet bedacht. De Kemps zeeschildp­ad is de zeldzaamst­e soort schildpad en wordt met uitsterven bedreigd. De dieren zwemmen gewoonlijk in de warme wateren van het Caribisch Gebied, bij Mexico en Texas. Ze leggen hun eieren op de stranden van de Golf van Mexico.

Ook in Nederland spoelde al een aantal keren een Kemps zeeschildp­ad aan. In 2008 gebeurde dat bij Westerscho­uwen, in Zeeland. Dat dier kreeg de naam Johnny Vasco de Gama en werd in 2011 weer uitgezet in zijn oorspronke­lijk leefgebied.

Ook de in 2011 aangespoel­de Flipje haalde het nieuws, omdat het diertje aanvankeli­jk niet wilde eten.

(AD/Foto:ad.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname