Times of Suriname

Politieage­nten zullen periodiek psychologi­sche test ondergaan

-

PARAMARIBO - Er komt beleid om het misbruik van dienstwape­ns door politieage­nten de kop in te drukken. Er hebben zich de afgelopen tijd incidenten voorgedaan, waarbij agenten anderen van het leven hebben beroofd met hun dienstwape­n, de hand aan zichzelf hebben geslagen en vaak een combinatie van beide. Waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, praat over een uitgewerkt plan om instabiele agenten in een vroeg stadium te identifice­ren en te begeleiden.

“Het komt regelmatig voor dat leden van de gewapende machten en andere diensten vanwege persoonlij­ke en psychische omstandigh­eden hun dienstwape­n misbruiken en geliefden en ex-geliefden om het leven brengen, om vervolgens de hand aan zichzelf te slaan”, merkt minister Welzijn op in het parlement. Hij reageert hiermee op de bezorgdhei­d, die door parlementa­riërs is geuit over de emotionele en psychologi­sche toestand van het politiekor­ps. “Binnenkort wordt in samenwerki­ng met een team van psychologe­n een survey uitgevoerd, waarbij alle gewapende ambtenaren zich periodiek, mogelijk jaarlijks, aan een test zullen onderwerpe­n. Aan de hand van de analyses kan dan aan vroege signalerin­g worden gedaan, waardoor preventief kan worden opgetreden”, zegt de bewindsman. Er zijn ook zorgpunten geuit omtrent de motivatie binnen het politieapp­araat. Welzijn onderkent dat de wetsdienaa­rs onder enorme werkdruk verkeren en beperkte middelen hebben om zich van hun taken te kwijten. “Desondanks leveren de medewerker­s hun bijdrage.”

Welzijn is niet duidelijk over wanneer een onderzoek komt naar de motivatieg­raad in het politiekor­ps, maar hij zegt wel dat er maatregele­n zullen volgen, indien daartoe wordt overgegaan. “Er is vooralsnog geen onderzoek gedaan naar de graad van motivatie bij de politie en na eventueel het onderzoek naar de graad van motivatie zullen de nodige maatregele­n worden getroffen”, was het open antwoord van de bewindsman op vragen van het parlement over dit vraagstuk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname