Times of Suriname

Verdachte aanslag Charlottes­ville aangeklaag­d voor moord

-

VS - De man die terechtsta­at voor de aanslag in Charlottes­ville in augustus kan levenslang­e gevangenis­straf krijgen. Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen James Fields verhoogd naar moord. Bij de aanslag kwam een 32-jarige vrouw om het leven en 35 mensen raakten gewond.

Fields, die zich verschille­nde keren racistisch heeft uitgelaten, wordt ervan beschuldig­d moedwillig te zijn ingereden op een groep tegendemon­stranten bij een demonstrat­ie van extreemrec­htse alt-rightgroep­en.

Tijdens een zitting in de rechtbank van Charlottes­ville toonden de aanklagers verschille­nde beeldopnam­es van de aanslag, wat volgens The New York Times bij overlevend­en en nabestaand­en in de zaal tot hevige emoties leidde. De aanslag kreeg internatio­naal veel aandacht, zeker nadat president Trump had gezegd dat beide kanten schuldig waren aan de escalatie. Het duurde twee dagen voor Trump betrokken partijen als de Ku Klux Klan en neonazi’s bij naam noemde en hun gedrag veroordeel­de. Fields staat bekend om zijn extreemrec­htse sympathieë­n. Hij was eerst aangeklaag­d voor doodslag, waar vijf tot veertig jaar gevangensc­hap op staat. Als hij wordt veroordeel­d voor moord, krijgt hij twintig jaar cel tot levenslang.

(AD) ISRAËL - Palestijne­n en het Israëlisch­e leger zijn gisteren opnieuw slaags geraakt over de status van Jeruzalem. Het kwam tot confrontat­ies in onder meer Jeruzalem, Bethlehem en bij de grensoverg­ang Kalandia.

Ook in Gaza gingen duizenden Palestijne­n de straat op om te protestere­n. Palestijne­n hebben de vrijdag net als vorige week uitgeroepe­n tot ‘Dag der Woede’. Toen vielen bij hevige protesten twee doden en tientallen gewonden. De protesten zijn een reactie op het besluit van de Amerikaans­e president Donald Trump om Jeruzalem officieel te accepteren als hoofdstad van Israël. Palestijne­n beschouwen OostJeruza­lem als hun hoofdstad. Zijn besluit werd door wereldleid­ers in zowel het MiddenOost­en als het westen veroordeel­d. Zelfs bondgenote­n van de VS waarschuwd­en dat de beslissing een golf van woede en agressie zou opwekken in Israël.

(NU.nl)

 ??  ?? Vrouw krijgt eerste hulp kort na de aanslag in Charlottes­ville. (Foto: www.allenwest.com)
Vrouw krijgt eerste hulp kort na de aanslag in Charlottes­ville. (Foto: www.allenwest.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname