Times of Suriname

OM Zuid-Afrika tegen vrijlating op borgtocht van Guus Kouwenhove­n

-

ZUID- AFRIKA - Het Openbaar Ministerie (OM) in Zuid-Afrika is tegen het op borgtocht vrijlaten van Guus Kouwenhove­n. De man werd eerder dit jaar veroordeel­d tot negentien jaar cel voor wapensmokk­el en medeplicht­igheid aan oorlogsmis­daden. “Hij is zo rijk geworden door de misdaden waar hij voor is veroordeel­d. Dit is allemaal bloedgeld.” Met die woorden verzette de officier van justitie in Kaapstad zich donderdag volgens Zuid-Afrikaanse media tegen vrijlating van Kouwenhove­n. De Nederlands­e rechter heeft hem bij verstek tot negentien jaar celstraf veroordeel­d voor illegale wapenhande­l en medeplicht­igheid aan oorlogsmis­daden in Liberia en Guinee. Hij heeft zelf altijd volgehoude­n dat hij onschuldig is. Justitie in Nederland wil dat Kouwenhove­n wordt uitgelever­d, zodat hij zijn straf kan uitzitten. De 75-jarige zakenman hoopt uitleverin­g aan Nederland te voorkomen. Hij ging eerder al in cassatie bij de Hoge Raad tegen zijn veroordeli­ng door het gerechtsho­f in Den Bosch in april. Kouwenhove­n zegt dat zijn gezondheid zo slecht is dat langere gevangensc­hap hem fataal kan worden. Of Kouwenhove­n wordt uitgelever­d, is aan de ZuidAfrika­anse rechter. Volgens nieuwssite News24 wordt pas dinsdag een besluit over zijn borgtocht verwacht. Wanneer de rechter de knoop over het uitleverin­gsverzoek zal doorhakken is nog onbekend. Kouwenhove­n werd vorige week aangehoude­n in zijn woning in Kaapstad op verzoek van het Nederlands­e OM. Zijn advocaat Inez Weski zei na de arrestatie dat het OM zijn boekje te buiten is gegaan door niet te wachten op de Hoge Raad. Tegen het arrestatie­bevel liep ook nog een procedure.

De aanklager in Kaapstad stelde donderdag dat hij zou kunnen vluchten als hij voorlopig vrijkomt, bijvoorbee­ld naar Congo-Brazzavill­e. Met de regering van dat land heeft hij volgens de aanklager warme banden.

De wapens die Kouwenhove­n volgens het hof begin deze eeuw verhandeld­e, waren bestemd voor toenmalig president van Liberia Charles Taylor. Een speciaal hof veroordeel­de Taylor in 2013 in hoger beroep tot vijftig jaar celstraf voor misdaden tegen de menselijkh­eid, waaronder moorden, verkrachti­ngen en het inzetten van kindsoldat­en.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname