Times of Suriname

Hongaarse ‘geld voor migranten’ deal pakt niet

-

HONGARIJE - Het plan van vier Midden- en OostEurope­se landen om met 35 miljoen euro hun aandeel in de opvang van asielzoeke­rs af te kopen, lijkt niet te pakken. “Goed dat ze willen betalen”, vinden de meeste andere lidstaten, maar Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije komen daarmee niet weg: ook zij zullen, net als alle anderen, gewoon vluchtelin­gen moeten opvangen.

Dat blijkt uit reacties van belangrijk­e leiders als Merkel, Macron, de Italiaanse premier Paolo Gentiloni en diens collega Mark Rutte. Zij vertikken het om populistis­che en extreemrec­htse partijen in hun land een steun in de rug te geven door hun grenzen open te gooien voor asielzoeke­rs, terwijl de belangrijk­ste Middenen Oost-Europese landen rustig achterover leunen en niets doen.

Drie van de vier zijn al voor de Europese rechter gedaagd omdat ze nauwelijks of geen asielzoeke­rs uit Griekenlan­d en Italië hebben opgenomen, en van automatisc­he spreiding bij toekomstig­e grote migratiego­lven willen geen van vieren weten. Migratie is het hoofdonder­werp van een vrije en naar verwachtin­g zeer stevige discussie onder de 28 Europese leiders tijdens een werkdiner dat vanavond rond kwart over zeven begint. Conclusies worden niet getrokken, besluiten vallen er al helemaal niet. Die zijn voor een nieuwe top volgend jaar juni.

Het voorstel van de Hongaarse premier Victor Orbán om samen met Polen, Tsjechië en Slowakije 35 miljoen uit te trekken voor grensbewak­ing en opvang van vluchtelin­gen kwam donderdagm­orgen. “We doen dit in het belang van de eenheid van de Europese Unie”, aldus een glunderend­e Orbán, na overleg met commissiev­oorzitter Juncker. “We hebben nu iets gevonden waarop we kunnen samenwerke­n.” Premier Rutte reageerde snoeihard op wat hij ziet als een afkooppogi­ng. “En dan niet meer bijdragen aan de solidarite­it? Een schaamtelo­os verhaal!” En: “Dan zou Nederland ook kunnen zeggen: we doen niets meer.” “Selectieve solidarite­it tussen lidstaten, dat gaat niet”, aldus ook kanselier Merkel. Macron en Gentiloni hielden het rustiger. Ze begroeten het gebaar, maar vinden het niet genoeg. “Dit lost niet alles op”, aldus Macron. En Gentiloni: “Dit verandert niets aan de problemen rond de herplaatsi­ng van vluchtelin­gen.” De scheidende Oostenrijk­se kanselier Christian Kern, alweer wat harder: “Als je egoïsme de boventoon laat voeren, zitten een paar landen van aankomst met alle problemen.”

Dat was de afgelopen twee jaar het geval met Griekenlan­d en Italië, die samen de problemen van zowat heel Europa mochten oplossen. De meest positieve reactie, ondanks een weinig enthousias­te lichaamsta­al, kwam nog van commissiev­oorzitter Juncker: “Ik ben blij dat we vandaag deze eerste resultaten hebben. Ze zijn het bewijs dat de Visegrad-4 (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije) volledig op onze lijn zitten als het gaat om de solidarite­it met Griekenlan­d en Italië.”

De discussie wordt lastig omdat behalve Orbán, ook EUraadsvoo­rzitter Donald Tusk die vooraf op scherp heeft gezet. Tusk suggereerd­e begin deze week de verplichte vluchtelin­genquota te schrappen omdat ze toch niet werken en alleen maar verdeeldhe­id zaaien.

Dat leverde hem een woedende reactie op van Migratieco­mmissaris Avramopoul­os: “Onaanvaard­baar en on-Europees.” Tusk leek daarna wat in te binden. Hij zal mogen uitleggen waarom hij de kant van de vier Midden- en OostEurope­se landen koos, terwijl het zijn taak is de 28 op één lijn te krijgen. Dat lukte prima met de vandaag officieel afgeduwde veiligheid­s- en defensiesa­menwerking, maar zoals Tusk zelf met spijt vaststelde niet met migratie (Oost/West) en evenmin met de versterkin­g van de economisch­e en monetaire samenwerki­ng, waar het morgenvroe­g over gaat. Daar staan Zuid en Noord tegenover elkaar.

(AD)

 ??  ?? Migranten arriveren in het noorden van Griekenlan­d. (AD)
Migranten arriveren in het noorden van Griekenlan­d. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname