Times of Suriname

Profession­ele voetbalcom­petitie komt eraan

-

V2ETBAL - Nog binnen deze bestuurspe­riode van de SVB zal een profleague het levenslich­t zien. Dit is naar voren gekomen tijdens een vergaderin­g van het SVB hoofdbestu­ur met diverse lidbonden en vertegenwo­ordigers van voetbaltea­ms. Van de hoofdklass­e competitie waren alle clubs vertegenwo­ordigd behalve Voorwaarts.

Sommigen dreigden zich terug te trekken uit de hoofdklass­e competitie indien het bestuur niet snel een profession­ele competitie, start. 2p haar beurt deelde het hoofdbestu­ur mee al hard bezig te zijn, en trouwens weinig keus heeft, vanwege de ontwikkeli­ngen binnen de Concacaf. Er komt een nieuwe Nations league in het Caribisch Gebied, en Suriname zal zijn voetbal moeten profession­aliseren om mee te kunnen doen. Indien Suriname dit niet doet, zal dit het einde betekenen van ons internatio­naal voetbal.

Dilip Sardjoe, eigenaar van Transvaal, presenteer­de tijdens de vergaderin­g een plan van aanpak die door de aanwezigen warm is onthaald. Sardjoe zei ondermeer dat er een competitie van 8 profession­ele teams moet worden opgezet, die onder leiding staat van een commissie, voorgezete­n door de SVB. Dit houdt in, dat de profleague een aparte status krijgt, maar onder de hoede blijft van de SVB. Net als de =aalvoetbal­bond. ³Niemand kan om de SVB heen als het op voetballen aankomt. =ij blijft de teugels in handen houden.” Sardjoe pleit er verder voor, dat teams µmoeten inkopen¶ om te kunnen participer­en aan de competitie, om zodoende de SVB financiële armslag te geven. 2m ervoor te zorgen dat het een spannende competitie wordt met gelijke kansen voor eenieder, ziet de clubeigena­ar graag dat er een minimum bedrag wordt vastgestel­d om spelers te kopen, maar tegelijker­tijd ook een ma[imum bedrag. ³Wij moeten voorkomen dat de toevallige rijken onder ons, alle goede spelers opkopen, want dan krijg je straks weer twee of drie dominante teams die ons voetbal overheerse­n. En dan is het leuke ervan af.” Sardjoe zijn presentati­e is met applaus van de aanwezigen beëindigd. SVB Voorzitter John Krishnadat­h reageerde verheugd toen bleek dat de aanwezigen positief reageerden op het plan van Sardjoe. ³Nu hebben wij een basis om op te staan.” Hij beloofde dat er volgend week nog een commissie wordt benoemd die direct aan de slag zal gaan om de profleague op poten te zetten. Hij herinnerde de aanwezigen eraan dat al in februari vertegenwo­ordigers van de Concacaf en UEFA naar Suriname komen om ons bij te staan. De aanwezigen haalden aan dat de SVB dan maar moet opschieten. ³Alleen profession­alisme zal ons voetbal uit het dal halen waarin het zich bevindt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname