Times of Suriname

Hudson’s Bay overweegt vertrek uit Europa

-

AMSTERDAM - Hudson’s Bay overweegt zijn Europese bezittinge­n te verkopen. Dat zegt activistis­ch aandeelhou­der Jonathan Litt in een brief aan de aandeelhou­ders van het Canadese warenhuis.

Litt schrijft dat de commissari­ssen in het bestuur van Hudson’s Bay onderzoeke­n of het concern wel in Europa kan blijven. Dat geldt zowel voor Hudson’s Bay in Nederland als de winkels van Kaufhof in Duitsland en Inno in België.

Het terugtrekk­en uit Europa zal de aandeelhou­ders, volgens Litt, meteen een bedrag van 5,20 Canadese dollar (€3,89) per aandeel opleveren. Hudson’s Bay is enkele maanden geleden begonnen om vaste voet aan de grond te krijgen in Nederland, met de vestiging van een stuk of zestien warenhuize­n, veelal in de verlaten V&D panden. Litt zit Hudson’s Bay al een tijd achter de broek. En heeft al de nodige successen geboekt. Hij vindt dat het Canadese warenhuis meer geld voor zijn aandeelhou­ders kan verdienen als vastgoedbe­drijf dan als retailer. Litt zegt tegenwoord­ig goed samen te werken met de board, die onder leiding staat van ceo Richard Baker. Die wil het warenhuis het liefst van de beurs halen, maar dan zal hij vastgoed moeten verkopen.

Onlangs verkocht Hudson’s Bay op Litts’ verzoek voor $850 miljoen (€719 miljoen) het New Yorkse pand van het vlaggensch­ip van Lord and Taylor, een luxe winkelkete­n van Hudson’s Bay. Ook staat door zijn invloed nu het pand in Vancouver voor €900 miljoen in de verkoop.

De lage koers van Hudson’s Bay van 10,66 Canadese dollars (€7) is Litt een doorn in het oog. Hij zegt dat het vastgoed alleen al een waarde van €20,47 per aandeel vertegenwo­ordigt. Litt ziet zijn visie bevestigd door de overname van €21 miljard die het Frans-Nederlands­e Unibail-Rodamco, de grootste beursgenot­eerde belegger in Europese winkelcent­ra, gisteren deed. Hudson’s Bay is stinkend rijk, maar vooral vanwege het vastgoed. De omzet daalde in het derde kwartaal met 4,2%. Het nettoverli­es liep op naar €160 miljoen, voor een belangrijk deel door de investerin­g van ruim €300 miljoen in Nederland. Volgens een woordvoerd­er van Hudson’s Bay bekijkt de board inderdaad de mogelijke verkoop van de Europese activiteit­en, maar doet dat om een antwoord te geven op een bod van €3 miljard op Kaufhof. “Voor HBC blijven de Europese activiteit­en een belangrijk element hun strategie,” zegt hij. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname