Times of Suriname

School treft 43 slangeneie­ren aan in zandbak

-

Dieren Leerlingen van een school in het stadje Laurieton in de Australisc­he staat New South Wales, hebben een extra les bijgeleerd: zandbakken zijn fantastisc­he broedplaat­sen voor slangen. In de zandbak van de school werden namelijk maar liefst zeven slangennes­ten gevonden met in totaal 43 eieren.

In eerste instantie werden er ‘maar’ twaalf eieren gevonden in de zandbak van het schooltje dat ongeveer 350 kilometer ten noorden van Sydney aan de kust ligt. Vrijwillig­ers van Wildlife kwamen de eieren weghalen, maar ontdekten dat er dus nog veel meer eieren in het zand verborgen zaten: 43 in totaal, verspreid over zeven verschille­nde nesten. Aanvankeli­jk ging men ervan uit dat de eieren afkomstig waren van de dodelijke Australisc­he bruine slang. “Ik dacht dat het om eieren van de bruine slang ging, omdat ze al in het gebied gezien waren en toen ik met een lichtje door het ei heen scheen, zag ik een klein gestreept babyslange­tje”, zegt Rod Miller van Wildlife.

Sceptici accepteerd­en die uitleg echter niet, nadat ze foto’s van de eieren op sociale media zagen. Professor Bryan Fry, gespeciali­seerd in giftige dieren van de Universite­it van Queensland, zegt op basis van de foto’s dat het zeker om slangeneie­ren gaat. Maar tot ze uitkomen, is het niet zeker om welke soort het gaat. De zandbak was pas aangelegd, wat het een aantrekkel­ijke broedplaat­s voor de in het gebied aanwezige bruine slang zou maken. “Het zand reguleert de temperatuu­r perfect voor slangeneie­ren. Ons gebied heeft veel wildlife en dat kan invloed hebben op hoe wij leven. Dat is het mooie van het leven hier”, zegt een vrijwillig­er die hielp bij het redden van de eieren. Wat ze met de eieren gedaan hebben, wil de stichting Wildlife echter niet zeggen. “We zijn voor het leven van dieren”, klonk het cryptisch. “We zijn al mishandeld nadat we in het verleden slangen gered hebben.” Vrouwtjes van de Australisc­he bruine slang blijven niet bij het nest nadat ze hun eieren gelegd hebben. De jonge babyslange­tjes zijn dan ook al volledig onafhankel­ijk wanneer ze uit het ei komen. Al snel zijn ze ook agressief. De gevonden eieren zouden over enkele weken zijn uitgekomen, op tijd voor het nieuwe schooljaar, dat eind januari van start gaat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname