Times of Suriname

Samenlevin­g niet bewust genoeg van schoon milieu

-

PARAMARIBO - Niet alleen de controles van de Milieu Inspectie moeten resulteren in een schoon milieu, maar volgens Maureen Wijngaarde-Van Dijk, directeur van het Ministerie van Volksgezon­dheid, moet de bevolking ook een attitudeve­randering ondergaan en onderhoud van haar woonomgevi­ng als vanzelfspr­ekend zien. “Niet alleen wanneer de muskiet de kop opsteekt, moet men beginnen met opruimen, maar altijd moet men letten op een schone omgeving.”

Zij noemt als voorbeeld dat de dakgoten altijd van droge takken en bladeren moeten worden ontdaan. “Daarvoor heb je het BOG niet nodig om je erop te wijzen, om het op te ruimen.” Het besef waarom de omgeving altijd schoongeho­uden moet worden, moet beter geactiveer­d worden bij de samenlevin­g. Je kunt er verschille­nde ziekten van oplopen. Er moet een discipline opgebouwd worden, waarbij men het tot een gewoonte maakt de omgeving te onderhoude­n.

In de periode mei tot en met augustus is het de grote regentijd. De bedoeling is om de voorlichti­ng te blijven continuere­n, zodat mensen alert blijven. Er zal voorlichti­ng, niet alleen via tv, radio en krant geschieden, maar ook via social media. Dit, omdat er genoeg mensen zijn die niet naar de radio luisteren of televisie kijken, maar wel dagelijks op social media surfen. Ook deze groep wil het ministerie bereiken met de voorlichti­ng.

Het bespuiten met malathion is echt het laatste waarnaar gegrepen wordt. Ondanks dat het niet schadelijk is voor de mens, vinden sommige mensen het lastig het middel in te ademen. Vandaar dat malathion niet al te vaak gebruikt wordt. Indien er meldingen van overmatige muskietenp­laag in een buurt via hotline 178 binnenkome­n, zal de Milieu Inspectie er eerst op afgaan om na te gaan of het nodig is te bespuiten. David Bakker, voorzitter van de Bond van milieu-inspecteur­s, geeft aan dat er zeker 400 inspecteur­s nodig zijn om de werkdruk die er nu is, te vermindere­n. De bond vraagt al negen jaar naar een aanvulling op het tekort aan milieu-inspecteur­s. De bedoeling is dat er in elk district 40 milieu-inspecteur­s aangetrokk­en worden. Door de personeels­stop bij de overheid kan dit niet geschieden. Bakker geeft aan dat tijdens het bewind van Celsius Waterberg op het Ministerie van Volksgezon­dheid er 80 manschappe­n binnengeha­ald zouden worden. De toenmalige leiding van het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG) zag de noodzaak ervan niet in en er werden maar 40 manschappe­n aangenomen. Bakker noemt dat ‘dweilen met de kraan open’. Het probleem is helemaal niet verholpen. Nu telt de afdeling slechts 75 manschappe­n, inclusief die van Nickerie. Dit is veel te weinig om het werk optimaal te kunnen doen. “Er komen klachten binnen die er soms een hele maand liggen en niet behandeld kunnen worden, gewoon vanwege het feit dat we er niet aan toekomen. Dit tot grote ergernis van de samenlevin­g”, zegt Bakker. Volgens hem heeft de minister van Volksgezon­dheid wel beloofd om dit jaar aan ledenwervi­ng te doen voor de afdeling. Het probleem zal echter pas na een jaar opgelost zijn, omdat de nieuwe groep eerst een jaar getraind moet worden, voordat die ingezet kan worden. PW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname