Times of Suriname

Samenwerki­ng India en diasporala­nden met concrete stappen

-

PARAMARIBO – Chandrikap­ersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstr­evende Hervorming­s Partij (VHP), kwam op een speciaal congres van parlementa­riërs uit de Indiase diaspora in New Delhi met concrete voorstelle­n voor verdieping van de relatie tussen India en diasporala­nden, zoals Suriname. Dit meldt de VHP in een persberich­t.

Hij was met een VHPdelegat­ie aanwezig op dat congres tijdens de Pravasi Bharat Divas (PBD), gehouden in New Delhi. De PBD wordt jaarlijks gehouden als eerbetoon aan de bijdrage die de Indiase diaspora heeft geleverd aan de ontwikkeli­ng van India. In totaal waren op het congres 125 parlementa­riërs en 17 burgemeest­ers uit 23 landen, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, ZuidAfrika, Canada, Mauritius en het Caribisch Gebied aanwezig. Suriname was vertegenwo­ordigd door de negen man sterke delegatie. De grootste delegatie was die van Guyana, met 20 leden en drie burgemeest­ers.

Deze conferenti­e werd door de premier Narendra Modi van India geopend, die zijn respect uitte voor de grote bijdrage die de Indiase diaspora, op bijna elk continent, levert aan het land waarin ze nu wonen. “Waar ze nu ook zijn, ik ben ervan overtuigd dat uw voorouders trots zijn om u allen hier te zien”, zei Modi tegen het publiek. De Indiase premier ging uitgebreid in op de ontwikkeli­ngen in zijn eigen land. Het leidend principe is volgens Modi om India door middel van hervorming­en te transforme­ren (reforms to transform is our guiding principle).

“In de globale wereld waarin we nu leven, zijn relaties nu gebaseerd op wederzijds belang. Suriname en andere diasporala­nden kijken naar de bijdrage die India kan leveren aan de opbouw van hun land”, aldus Santokhi. “Via geopolitie­k kan India als één van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) een strategisc­he rol spelen in Latijns-Amerika en de Caribische regio”, aldus Santokhi.

De VHP-voorzitter stelde verder een aantal concrete stappen voor, zoals: het creëren van een IT-University voor de Caribische regio, het instellen van een regionale commissie om alle aspecten en kansen voor de diasporala­nden te onderzoeke­n, het instellen van een Diaspora Fonds voor de regio door de Indiase regering en het openstelle­n van de bestaande technische assistenti­e en kredietlij­nen voor ondernemer­schap vanuit de diaspora. Hij hield zijn gehoor voor, dat 2018 een bijzonder jaar voor Suriname is. Het is 145 jaar geleden dat de eerste BritsIndis­che migranten van Uttar Pradesh en Bihar, via Calcutta naar Suriname kwamen. Het is ook 155 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Twee momenten die mede vorm hebben gegeven aan de Surinaamse natie. Santokhi memoreerde ook de bijdrage die de Brits-Indische migranten hebben geleverd aan India en wees onder meer op het feit dat zij in de periode tussen 1873 en 1920 ruim 1,7 miljoen gulden hebben teruggezon­den naar familie. De VHP-voorzitter stond ook stil bij de manier waarop de politiek in Suriname heeft weten om te gaan met de spanningen en fricties van een multicultu­rele samenlevin­g. “We hebben die overwonnen door ons te houden aan de wet en de spelregels van een democratis­che samenlevin­g. Een leidend principe daarbij was de ‘verbroeder­ingspoliti­ek van wijlen Jagernath Lachmon’”, aldus Santokhi. Hij noemde daarbij ook het transforma­tieproces dat hij heeft ingevoerd om de VHP tot een nationale partij te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname