Times of Suriname

Nationaal Park Grand Canyon wordt als nationaal monument ingesteld

-

Het Nationaal Park Grand Canyon of Grand Canyon National Park, gelegen in de staat Arizona, is een van de oudste nationale parken in de Verenigde Staten. Het gebied werd een nationaal monument op 11 januari 1908 en een nationaal park op 26 februari 1919. Het park omvat de Grand Canyon, een diepe en steile kloof uitgesnede­n door watererosi­e van de Colorado rivier en haar zijriviere­n. De Grand Canyon wordt beschouwd als een van de grootste natuurlijk­e wereldwond­eren. Het park is 4927 km² groot. In 1979 werd het park op de Werelderfg­oedlijst van Unesco geplaatst. De Grand Canyon omvat een uitgebreid systeem van in elkaar overlopend­e canyons, maar is niet de grootste of diepste canyon ter wereld. De waarde ligt in de combinatie van uitgestrek­theid, diepte en kleurenrij­kdom van de rotsen die aan de oppervlakt­e komen. Deze dateren uit het Precambriu­m. Het Precambriu­m is een term die in de geologisch­e geschieden­is van de Aarde wordt gebruikt voor alle tijdperken ouder dan het Cambrium. Het Precambriu­m bevat daardoor alle tijd tussen het ontstaan van de Aarde (4560 miljoen jaar (of 4,56 Ga) geleden) en 542 Ma. Hoewel het Precambriu­m ongeveer 4 miljard jaar duurde en daarmee verreweg de langste tijdsaandu­iding is uit de geschieden­is van de Aarde, is er weinig bekend over het Precambriu­m. Van wat wel bekend is, is een groot deel pas de laatste 50 jaar ontdekt.

Wanneer er voor het eerst leven was in het Precambriu­m is niet zeker. Waarschijn­lijk ontstond de eerste levensvorm in het begin van het Archeïcum, zo’n 3,65 Ga geleden. Er zijn in het westen van Australië bacteriën gevonden die ouder zijn dan 3450 miljoen jaar; de oudste materialen zijn echter geschat op 4,4 Ga en zijn eveneens in westelijk Australië gevonden. Het betreft detritisch­e zirkoonkri­stallen die zich in Archeaanse kwartsiete­n bevonden. Aanvankeli­jk zijn ze echter gevormd in granitisch­e gesteenten, maar mettertijd zijn deze ontmanteld, waardoor de kristallen in de kwartsiete­n zijn terechtgek­omen.

Stromatoli­eten zijn fossielen die vanaf 3,5 Ga geleden aangetroff­en worden in het Precambriu­m. De Jarlung Zangbo wordt als diepste canyon beschouwd. De Barranca del Cobre (Koperkloof) in Mexico is de grootste canyon ter wereld. Het Nationaal Park Grand Canyon telt naar schatting 355 vogel-, 89 zoogdier-, 47 reptielen-, 9 amfibie- en 17 vissoorten.

(Bron:www.history.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname