Times of Suriname

Wijk bij Duurstede is content met vuurwerkbo­nus voor jongeren

-

UTRECHT - De in het vooruitzic­ht gestelde vuurwerkbo­nus voor jongeren in Wijk bij Duurstede als er tijdens de jaarwissel­ing minder zou worden vernield, heeft gewerkt. En de verantwoor­delijk wethouder en de meeste politieke partijen in de Utrechtse gemeente zijn dan ook tevreden over de nieuwe aanpak. Maar de VVD blijft kritisch.

Omdat de vuurwerksc­hade maar 2.560 euro bedraagt, mag de Wijkse jeugd 8.440 euro uitgeven aan jongerenvo­orzieninge­n. De onconventi­onele maatregel komt uit de koker van wethouder Hans Marchal, die na de 13.000 euro schade van vorig jaar aandrong op een nieuwe aanpak. VVD-Kamerlid Arno Rutte noemde de beloning in De Telegraaf ‘te gek voor woorden’. En de lokale VVDfractie sprak van ‘de omgekeerde wereld’. Onterecht, vindt Jan Oechies van de Wijkse SP. Volgens hem heeft de politie opgetreden waar het nodig was, maar moet goed gedrag ook worden gestimulee­rd en beloond. ‘Het is niet het een of het ander. Bovendien gaat het om een gereservee­rd bedrag dat anders besteed zou zijn aan het repareren van verkeersbo­rden.’ De lokale CDA-fractie was in het begin sceptisch over het plan en vroeg zich af of jongeren elkaar zouden aanspreken op hun gedrag. ‘Maar het heeft gewerkt’, zegt fractievoo­rzitter Gerard Migchels. ‘Er is fors minder vernield, en zo hebben we met elkaar belastingg­eld bespaard. De grootste winst vind ik dat het gesprek met de jeugd op gang is gebracht.’ De enige tegenstand­er van het plan was de Wijkse VVDfractie. Het initiatief was sympathiek bedoeld en heeft goed uitgepakt, vindt fractievoo­rzitter Ed Steijer: ‘Maar het is raar dat het signaal wordt gegeven dat als jongeren tot 10.000 euro vernielen, dat niet zo erg is en ze zelfs een bonus krijgen.’

Hij wijst er ook op dat er bij de schademeti­ng alleen is gekeken naar gemeente-eigendomme­n. Een vernield bushokje en een apotheekde­ur zijn niet meegenomen, omdat de kosten voor desbetreff­ende eigenaren zijn. ‘Bovendien was het slecht weer en had de gemeente van tevoren maatregele­n genomen, zoals het dichtmaken van afvalbakke­n. Dus dat lage bedrag ligt niet zozeer aan het beleid.’ Verder geeft het schadebedr­ag van vorig jaar volgens hem een verkeerd beeld omdat een duur kunstgrasv­eld beschadigd raakte, wat de kosten flink opdreef. (Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname