Times of Suriname

Amsterdam beperkt verhuur via Airbnb tot maximaal 30 dagen

-

AMSTERDAM - Amsterdam gaat inwoners vanaf 2019 verbieden hun woning meer dan dertig dagen per jaar te verhuren via Airbnb. Nu is die maximumter­mijn zestig dagen, maar met een recente gerechteli­jke uitspraak in de hand durft de gemeente de teugels verder aan te trekken. Het is een lang gekoesterd­e wens van het stadsbestu­ur.

Op 5 december vorig jaar vonniste een Amsterdams­e rechter, in een zaak van de gemeente tegen een Airbnbverh­uurder, dat er ook bij incidentel­e vakantieve­rhuur sprake is van woningontt­rekking: commerciël­e exploitati­e van een woning waardoor die niet meer beschikbaa­r is voor inwoners van de stad. Met die uitspraak in de hand durft de gemeente de maximumter­mijn nu naar dertig dagen terug te schroeven. In 2014 voerde Amsterdam al het maximum van zestig dagen in. Na onderhande­lingen met Airbnb ging de gemeente die maximumter­mijn vanaf eind vorig jaar ook daadwerkel­ijk handhaven. Ook hierbij was het voornaamst­e argument woningontr­ekking. Dat argument is vrij makkelijk hard te maken als mensen hun woning meer dan zestig dagen per jaar verhuren. De gemeente durfde een verlaging naar een maximum van dertig dagen per jaar destijds nog niet aan uit vrees voor juridische problemen. De gerechteli­jke uitspraak van begin december bracht daar veranderin­g in.

Een appartemen­t dichtbij het centrum levert al gauw meer dan 100 euro per nacht op. Amsterdamm­ers die hun woning op Airbnb zetten en zelf bijvoorbee­ld een tijdje bij hun partner intrekken, kunnen zo flink wat geld opstrijken. In 2017 werden 22 duizend Amsterdams­e woningen op Airbnb aangeboden, volgens de gemeente. (Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname