Times of Suriname

$IJH]HWWH 3XLJGHPRQW ZLO ZHHU UHJLRSUHVL­GHQW &DWDORQLs ZRUGHQ

-

CATALONIE - De in ballingsch­ap levende Carles Puigdemont wil opnieuw aan het hoofd staan van de Catalaanse regeringsc­oalitie. De belangrijk­ste separatist­ische partijen in Catalonië zeggen dat ze hebben ingestemd met de herverkiez­ing van Puigdemont, later deze maand.

Het akkoord werd dinsdag bij een diner gesloten in Brussel, door Puigdemont en ERC-voorzitter Marta Rovira. ERC-kopman Oriol Junqueras, die door zijn partij tot nu toe naar voren werd geschoven als mogelijke premier, zit nog altijd in een cel in Madrid. Puigdemont werd in oktober afgezet en verblijft nog altijd in Brussel.

Volgens een woordvoerd­er van het ERC, die de deal bevestigt, wil Puigdemont in het parlement als premier verkozen worden via een videoverbi­nding vanuit Brussel. Hij zou dan een soort skypepresi­dent worden. Meteen nadat Puigdemont door de Spaanse premier Mariano Rajoy afgezet werd, vluchtte hij naar België om te vermijden dat hij door de Spaanse autoriteit­en opgepakt zou worden. Bij een terugkeer naar Spanje riskeert hij een veroordeli­ng en een lange celstraf. Daardoor ligt nu de optie op tafel om eind deze maand, wanneer een eerste ronde plaatsvind­t voor de verkiezing van een regeringsl­eider, Puigdemont via Skype te laten verschijne­n in het parlement. Dat is volgens het reglement niet expliciet verboden, maar er ook niet uitdrukkel­ijk in voorzien. Vraag is dan ook of die manier van werken door het Grondwette­lijk Hof aanvaard zal worden. Ook wordt onderzocht of Puigdemont zijn regeerverk­laring door een partijgeno­ot mag laten voorlezen. Deze verplichte toespraak door kandidaten voor het regionale leiderscha­p is nodig, voordat het tot een stemming komt.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname