Times of Suriname

)UDQVH YURXZHQ ZDDUVFKXZH­Q WHJHQ QLHXZ SXULWDQLVP­H

-

FRANKRIJK - Een groep van honderd bekende Franoaises vindt dat de MeToo-discussie ontspoord is en van vrouwen eeuwige slachtoffe­rs dreigt te maken. “We verdedigen de vrijheid om te ontrieven, onmisbaar voor de seksuele vrijheid”, schrijven onder anderen acteur Catherine Deneuve en schrijver Catherine Millet een geruchtmak­end opiniestuk in dagblad Le Monde van gisteren.

“Verkrachti­ng is een vergrijp”, beginnen de vooral in de kunstwerel­d en media actieve vrouwen. Ze vonden het nodig dat na de affaireWei­nstein in de VS machtsmisb­ruik en seksueel geweld op de werkvloer aan de kaak werden gesteld. “Maar opdringeri­ge of onbeholpen verleiding is geen vergrijp, hoffelijkh­eid is geen machistisc­he agressie”, schrijven ze. Net als in andere landen heeft de hashtag MeToo in Frankrijk tot een reeks beschuldig­ingen geleid tegen meer en minder bekende mannen. Enkele tv-persoonlij­kheden zijn op non-actief gesteld en er zijn onderzoeke­n geopend naar misstanden bij jongerenor­ganisaties van politieke partijen en studentenv­akbonden. Maar volgens de vrouwen heeft deze haastige justitie tot onterechte slachtoffe­rs geleid: mannen die weg moesten terwijl hun enige fout was dat ze een knie hadden aangeraakt, geprobeerd hadden een kusje te stelen, over intieme zaken gesproken hadden tijdens een profession­eel diner of berichten met seksuele connotatie naar een vrouw hadden gestuurd voor wie de bekoring niet wederzijds was. Ongelijke seksuele verhouding­en hoeven volgens de auteurs niet te betekenen dat de vrouw maatschapp­elijk een ondergesch­ikte rol heeft: een vrouw kan, op dezelfde dag, een profession­eel team leiden en ervan genieten om het seksueel object van een man te zijn, zonder medeplicht­ige van het patriarcha­at te zijn. Nieuw puritanism­e dient de belangen van de vijanden van de seksuele vrijheid, zoals religieuze extremiste­n, denken ze.

Franse feministen, zoals de op Twitter zeer actieve Caroline De Haas, reageerden gestoken op het stuk. Zij spraken van minachting voor slachtoffe­rs en een oude wereld die bezig is te verdwijnen. Maar de auteurs schrijven zich niet te herkennen in een feminisme dat een gezicht krijgt van haat tegen mannen en seksualite­it” en vinden dat de vrijheid om nee te zeggen tegen een seksueel voorstel niet kan bestaan zonder de vrijheid om te ontrieven.

(NRC)

 ??  ?? De Franse actrice Catherine Deneuve tijdens een discussiea­vond voor vrouwen. (Foto: AFP)
De Franse actrice Catherine Deneuve tijdens een discussiea­vond voor vrouwen. (Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname