Times of Suriname

Wereldbank schroeft economisch­e prognoses op na goede cijfers 2017

-

WASHINGTON - Het tempo waarmee de wereldecon­omie momenteel aantrekt, houdt waarschijn­lijk nog wel even aan. Volgens nieuwe prognoses van de Wereldbank liggen er voor zowel dit jaar, volgend jaar en 2020 plussen in het vooruitzic­ht van circa 3 procent. De belangrijk­e internatio­nale organisati­e is met zijn ramingen optimistis­cher dan ruim een half jaar terug. Dat heeft ermee te maken dat vooral de rijkere landen het in 2017 uiteindeli­jk beter hebben gedaan dan verwacht. De Wereldbank heeft bijvoorbee­ld zijn inschattin­g van de prestaties voor de eurozone in het afgelopen jaar flink opgeschroe­fd, met 0,7 procentpun­t ten opzichte van de juniraming tot een plus van 2,4 procent. De vraag naar krediet vanuit de private sector zat hier duidelijk in de lift dankzij het stimulerin­gsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), blijkt uit het rapport. Zelfgenoeg­zaamheid

Alles bij elkaar ging de wereldecon­omie vorig jaar waarschijn­lijk precies 3 procent vooruit. Eerder rekende de Wereldbank nog op een plus van 2,7 procent. Voor 2018, 2019 en 2020 liggen de voorspelli­ngen nu op respectiev­elijk 3,1 procent, 3,0 procent en 2,9 procent. “Het brede herstel van de wereldwijd­e groei is bemoedigen­d, maar dit is geen moment voor zelfgenoeg­zaamheid”, stelt Jim Yong Kim, president van de Wereldbank. Hij wijst erop dat de wereldecon­omie dit jaar waarschijn­lijk al bijna op volle kracht draait. Oftewel het zogeheten groeipoten­tieel loopt wel langzaam terug. Dat betekent dat er om de groei op nog langere termijn vast te kunnen houden, in tal van landen wel hervorming­en en investerin­gen nodig zijn.

Een land waar het ook merkbaar is dat de economie tegen de plinten aanschuurt is de VS. Daar heeft president Donald Trump recent zijn handtekeni­ng gezet onder grootschee­pse belastingh­ervorminge­n, die de economie moeten stimuleren. Volgens de Wereldbank levert dit inderdaad een voordeel op voor de Amerikaans­e economie. Maar de stimulans wordt naar verwachtin­g ook weer gedrukt doordat de Amerikaans­e economie al dicht tegen zijn volledige capaciteit aanzit.

(NU/ Foto: Foreignaff­airs.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname