Times of Suriname

Israël zet een volgende stap in zijn Zuid-Afrikaans apartheids­scenario

-

De regering van Israël heeft leden en activisten van 20 internatio­nale organisati­es die de BDS-boycot steunen de toegang tot het land verboden. Daarmee zet de regering de volgende stap in haar Zuid-Afrikaanse apartheids­scenario, analoog met de methodiek van Zuid-Afrika ten tijde van de toenmalige boycot van het apartheids­regime. Op zondag 6 januari 2018 publiceerd­e minister van strategisc­he aangelegen­heden Gilad Erdan een lijst van 20 organisati­es die actief zijn in de Boycot-Divestment­Sanction-campagne (BDS) tegen de apartheid in Israël en tegen de kolonisati­e van de bezette Palestijns­e gebieden. Het gaat om organisati­es in Europa, Zuid-Amerika, ZuidAfrika en de VS en over het BDS-National committee in Palestina.

Adalah is een organisati­e die juridisch advies geeft aan Palestijns­e burgers van Israël. Volgens directeur Hassan Jabareen “herinnert dit aan het apartheids­regime in ZuidAfrika, dat eveneens zwarte lijsten opstelde om mensen te straffen en de toegang te verbieden aan mensen die opkomen tegen het racistisch­e beleid.” Deze ban schendt de grondwette­lijke rechten van Israëlisch­e staatsburg­ers en de internatio­nale rechten van de Palestijne­n op “gezinshere­niging, tewerkstel­ling en culturele en politieke uitwisseli­ng.” De EU heeft passief gereageerd op de ban met een korte verklaring dat “ophelderin­gen worden gevraagd van de Israëlisch­e autoriteit­en.”

Eén van de verbannen organisati­es is het American Friends Services Committee (AFSC), dat al actief is in Palestijns­e vluchtelin­genkampen sinds 1949. Tijdens de Tweede Wereldoorl­og “verborg (AFSC) Joodse kinderen en hielp duizenden Joodse en niet-Joodse vluchtelin­gen met hun immigratie naar de VS,”zoals staat vermeld op het Holocaust Memorial Museum in de Amerikaans­e hoofdstad Washington DC. Voor die inzet kreeg de organisati­e de Nobelprijs voor de Vrede van 1947. Het AFSC zette zich ook in voor de rechten van zwarte Amerikanen in het Zuiden. Keri Kennedy, secretaris-generaal van AFSC, kan net als de andere leden van de organisati­e niet langer Israël bezoeken: “Wij hebben de roep om te desinveste­ren uit apartheid-Zuid-Afrika beantwoord en we hebben hetzelfde gedaan met de roep voor boycot, desinveste­ring en sancties van de Palestijne­n die al tientallen jaren schendinge­n van hun mensenrech­ten ondergaan. Wij zullen blijven strijden voor vrede en rechtvaard­igheid in Israël, bezet Palestina en in de hele wereld.”

Andere groepen op de lijst zijn het Amerikaans­e Codepink, het Britse War on Want en Palestine Solidarity Campaign, de Associatio­n France Palestine Solidarité en het Ierse Palestine Solidarity Campaign. Deze organisati­es zien in deze ban een bewijs van de toenemende effectivit­eit van de BDS-campagne. Rebecca Vilkomerso­n, directeur van de internatio­nale organisati­e Jewish Voice for Peace plaatste volgende boodschap op hun Twitteracc­ount: “Wij zullen niet afgedreigd worden door deze pogingen om ons te straffen voor een principiee­l politiek standpunt, dat door een toenemend aantal Joden en niet-Joden wereldwijd wordt ondersteun­d. Voor iemand met een aanzienlij­ke familie in Israël betekent deze beleidsbes­lissing ook persoonlij­k leed. Ik voel me echter gesterkt door deze indicatie van de toenemende kracht van de BDSbewegin­g. Net nu ik op het punt stond mijn vrienden en familie in Israël te bezoeken, hoop ik dat dit de dag dichterbij zal brengen dat ook mijn Palestijns­e vrienden eindelijk terug naar huis kunnen.” Hugh Lanning, voorzitter van de Britse Palestine Solidarity Campaign, werd al een jaar eerder verbannen. “Alleen staten die hun mogelijkhe­id om onrechtvaa­rdig te handelen willen afschermen gedragen zich zo.”

Deze ban is een verdere stap van de Israëlisch­e regering tegen BDS, nadat een intern rapport had vastgestel­d dat ondanks een enorme financiele inzet van middelen tegen de campagne, Israël er niet in slaagt de ‘indrukwekk­ende groei’ en de ‘betekenisv­olle successen van BDS te stoppen.

(De wereld morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname