Times of Suriname

Akkoord rond microplast­ics is druppel op hete plaat

-

Waarom schiet het akkoord tekort?

Het is te zwak

Minister Marghem sluit een vrijwillig sectorakko­ord met de federatie DETIC om microplast­ics in afwasbare cosmeticap­roducten te vervangen door reeds beschikbar­e alternatie­ven. “Elke stap om microplast­ics in het milieu tegen te gaan is lovenswaar­dig, maar hier mag ‘t niet bij blijven. Dit akkoord is te zwak en slechts een druppel op een hete plaat,” zeggen Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Inter-Environnem­ent Wallonie (IEW). Zij vragen daarom een Belgisch verbod op alle producten met microplast­ics en een Europese regelgevin­g over de sector heen.

Wat is het probleem en wat is onze verantwoor­delijkheid? Onderzoek aan de UGent toont aan dat 90 procent van het marienezwe­rfvuil in het Belgische deel van de Noordzee bestaat uit plastic. Meer dan 90 procent daarvan bestaat uit zogenoemde microplast­ics, vrijwel onzichtbar­e, kleine plastic deeltjes kleiner dan 5 mm die door tal van marienedie­ren ingeslikt worden. Zo komen ze onder de radar in de voedselket­en terecht, in vissen maar ook in mosselen of marien zout bijvoorbee­ld. Dit heeft ernstige gevolgen voor grote aantallen dieren en de biodiversi­teit, en op termijn onze eigen gezondheid.

Wereldwijd zijn er naar schatting 15.000 tot 51.000 miljard microplast­ics, ongeveer 13.000 per m², volgens het VN Agentschap voor milieu. Ze zijn hoofdzakel­ijk afkomstig van verpakking­en die afbreken, slijtage van autobanden, allerlei soorten verf en detergente­n, synthetisc­h textiel, cosmetica, schoonmaak­producten en plastic granulaten voor industriël­e toepassing­en. De Ellen MacArthur Foundation becijferde dat de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis zullen bevatten. In 2014 was de verhouding nog 1 op 4, in 2025 wordt dat 1 op 3. Het is slechts een vrijwillig en bilateraal akkoord met één enkele sectorfede­ratie. Dat betekent dat de overeenkom­st enkel van toepassing is op leden van DETIC, en dat de toepassing afhangt van de goodwill van de leden van DETIC. Producente­n die geen lid zijn ontspringe­n de dans en kunnen hun producten met microplast­ics nog steeds op de markt brengen. Volgens Olivier Beys is het “daarentege­n doeltreffe­nder, eerlijker en economisch interessan­ter om een gelijk speelveld te creëren voor alle producente­n. Dit kan door een productnor­m of regelgevin­g op te stellen, met criteria waar elke producent aan moet voldoen.”

Zo’n duidelijk verbod is intussen ingevoerd het Verenigd Koninkrijk, Finland, IJsland, Ierland, Luxemburg en Noorwegen. Ook in Frankrijk geldt sinds 1 januari 2018 een verbod voor de producten die men viseert in het Belgisch akkoord. De meeste grote cosmeticaf­abrikanten die in België actief zijn, hebben dankzij hun aanwezighe­id op de Franse markt reeds hun producten aangepast. “Het is daarom merkwaardi­g dat het Belgische akkoord pas in werking treedt op 31 december 2019, twee jaar na het Franse verbod en dan nog op vrijwillig­e basis. Het is duidelijk dat we niet aan de kop van het peloton staan,” vindt Olivier Beys.

Het akkoord viseert enkel afwasbare cosmeticap­roducten die microkorre­ls bevatten met een schurende functie, zoals tandpasta of shampoo. Dat is een ontzettend beperkt gamma aan producten. In cosmeticap­roducten zitten ook microplast­ics die een geleerfunc­tie hebben, of een rol hebben als emulgator e.d. Bovendien bestaan er tal van producten die niet bedoeld zijn om af te wassen, zoals lotions en crèmes, maquillage enzovoort. Zij blijven buiten schot. Initiatiev­en om cosmeticap­roducten aan te pakken zijn weliswaar een goede eerste stap, maar zullen volgens onderzoek van de Internatio­nal Union for Conservati­on of Nature maar 2 procent van alle microplast­ics aanpakken. Tot 30 procent van de microplast­ics zijn bijvoorbee­ld afkomstig van synthetisc­h textiel (zoals fleecetrui­en) en afgesleten autobanden. Het is duidelijk dat een coherent en systematis­ch actieplan nodig is dat verder gaat dan dit akkoord. “De indruk wordt gewekt dat met dit akkoord het zwaarste werk achter de rug ligt, maar dat is beslist niet zo”, zegt Beys. (De wereld morgen/

Foto: PBS)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname