Times of Suriname

Noorse rechter laat olieboring­en in poolgebied toe

-

Het Noorse gerecht is van oordeel dat olieboring­en in het poolgebied niet strijdig zijn met de grondwet. Toch is de uitspraak geen totaal verlies voor de milieuorga­nisaties die de zaak aanspanden. Noorwegen kende in 2016 aan Statoil, Chevron en elf andere bedrijven vergunning­en toe om verkennend­e boringen uit te voeren in het noordpoolg­ebied. In oktober spanden Greenpeace en enkele Noorse organisati­es daartegen een proces aan.

Volgens de organisati­es bedreigen de vergunning­en het grondwette­lijke recht van de Noren op een gezond milieu. Advocaten van de Noorse overheid noemden het proces een publicitei­tsstunt, en wezen op het risico voor banenverli­es.

Vorige week donderdag viel de uitspraak: de rechtbank in Oslo acht de vergunning­en niet in strijd met de Noorse grondwet. De milieuscha­de is beperkt, klinkt het, en er zijn voldoende ingrepen om schade te beperken. Beide organisati­es moeten de gerechtsko­sten van de overheid betalen – zo’n 60.000 euro. Recht op gezond milieu

Toch zijn de organisati­es niet helemaal teleurgest­eld. Het hof erkende in het vonnis immers dat het recht op een gezond milieu beschermd is onder de Noorse grondwet, en dat de overheid dat recht moet verdedigen.

“De eis tot onmiddelli­jke actie tegen de klimaatver­andering mag dan al genegeerd zijn door de Noorse regering of de rechtbank, ze is gehoord door miljoenen mensen over de hele wereld die de Noordpool willen beschermen,” zegt Truls Gulowsen van Greenpeace Noorwegen. “Deze beslissing kan dienen om het draaiboek te verfijnen dat overal gebruikt wordt door mensen die hun regeringen voor de rechtbank dagen om hun basisrecht op een gezond milieu te beschermen.” “We hebben getoond dat de Noorse grondwet toekomstig­e generaties het recht geeft op een veilig en gezond milieu,” zegt ook Ingrid Skjoldvaer van de Noorse jeugdorgan­isatie Natur og Ungdom (Natuur en Jeugd) . “We zien dit als een belangrijk­e stap om het milieu beter te beschermen, inspiratie voor jongeren over de hele wereld.”

(De wereld morgen/Foto: De

Morgen) Rampen, natuurlijk­e of door mensen veroorzaak­t, dwingen steeds meer Sri Lankaanse boeren werk te zoeken in steden. Een vijfde van de Sri Lankaanse bevolking is inmiddels om die reden verhuisd.

Vorig jaar was een dramatisch jaar voor de 52-jarige Newton Gunathilek­a. De rijstboer uit het noordweste­lijke district Puttalam moest zijn rijstveld opgeven. Hij was twee oogsten kwijtgeraa­kt en stond meer dan 1.000 euro in het rood toen hij besloot met zijn twee kinderen zijn dorp te verlaten en in steden in de buurt op zoek te gaan naar werk. “Wat moet ik anders? In ons dorp is geen werk. Alle rijstvelde­n zijn opgedroogd, iedereen zoekt elders werk,” zegt Gunathilek­a.

Hij vond werk op bouwplaats­en en bij tabaksplan­tages, waar hij ongeveer 4 euro per dag verdiende. Toen het werk schaarser werd, ging ook zijn vrouw op zoek naar werk. Ze weten niet of ze ooit weer de kans krijgen hun bedrijf op te pakken, nu de droogte minder wordt.

Gunathilek­a is niet de enige die in de stad op zoek gaat naar werk. In het dorp Adigama, in hetzelfde district, schatten overheidsf­unctionari­ssen dat tussen 150 en 200 dorpsbewon­ers, vooral jongeren, in de afgelopen twee jaar zijn vertrokken om werk te zoeken. Sisira Kumara, hoofd van de plaatselij­ke overheid in Adigama, zegt dat de slechte oogsten de migratie stimuleren. “Tussen oktober 2016 en november 2017 heeft het nauwelijks geregend,” zegt hij. “Drie oogsten zijn verloren gegaan. Anders dan in het verleden, kun je nu niet meer vertrouwen op regenpatro­nen. Dat maakt landbouw een zeer risicovoll­e zaak.”

Sri Lanka had in de afgelopen jaren met ernstige klimaatsch­okken te maken. In 2017 kregen 2 miljoen mensen te maken met droogte, een half miljoen mensen met overstromi­ngen. De vitale rijstoogst was de slechtste in tien jaar tijd, de opbrengst was slechts 60 procent van het jaar daarvoor. De Verenigde Naties noemden de droogte in 2017 de ergste in veertig jaar tijd.

Volgens M.W. Weerakoon van het ministerie van Landbouw moeten rijstboere­n het hele jaar werken om net boven de armoedegre­ns te blijven. Hij schat dat rijstboere­n jaarlijks rond de 1,5 hectare moeten bewerken om ongeveer 97 euro per maand te verdienen, het bedrag dat nodig is voor een gezin met vier kinderen om boven de armoedegre­ns te blijven.

“Dat is onmogelijk met onvoorspel­bare regen, dus vertrekken de boeren”, zegt hij. Ongeveer 20 procent van de 21 miljoen inwoners van Sri Lanka bestaat nu uit interne migranten, volgens overheidss­tatistieke­n.

Wie in zijn dorp blijft wonen en blijft boeren, raakt steeds verder in de schulden. Vorig jaar augustus, toen de droogte zijn piek bereikte, steeg de gemiddelde schuld van boerengezi­nnen met 50 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, blijkt uit onderzoek van het Wereldvoed­selprogram­ma (WFP). Banken schrikken ervoor terug om geld uit te lenen, waardoor de boeren geld proberen te lenen via informele kanalen.

Armen worden ook gedwongen hun huizen te verlaten door de gevolgen van de burgeroorl­og die tot 2009 woedde in het noorden en oosten van het land. Armoede onder kwetsbare groepen, zoals oorlogswed­uwen, dwingt hen elders werk te zoeken.

Vorig jaar spoorde de Associatio­n for Friendship and Love (Afriel), een burgergroe­p in de noordelijk­e Provincie, een groep van vijftien vrouwen op die vastzaten in Muscat (Oman). Ze waren daar terechtgek­omen door bemiddelin­g van een uitzendbur­eau. Minstens vier van hen kwamen uit oorlogsgeb­ied en allemaal kregen ze al maanden geen salaris. Ze werden in de hoofdstad van het ene naar het andere karweitje gestuurd. Langetermi­jnbeleid

Ravidra de Silva van Afriel zegt dat vrouwen zoals Nesemalhar tot de meest kwetsbare groepen behoren, omdat in hun eigen dorp de kans op werk nihil is. “Dus pakken ze alles aan wat hen aangeboden wordt. Wat we nodig hebben, is een langetermi­jnbeleid gericht op deze groepen.”

Weerakoon zegt dat een van de belangrijk­ste ambities van de overheid voor 2018, het uitbreiden van de oppervlakt­e rijstvelde­n en andere gewassen is.

(De wereld morgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname