Times of Suriname

Doodrijder Poolse kasarbeide­rs wist niet wat epilepsie was

-

ROTTERDAM - Julia H, de vrouw die in 2014 in Hellevoets­luis de Polen Sylwia en Grzergorz doodreed na een epileptisc­he aanval, verzweeg haar aandoening bij het opnieuw aanvragen van haar rijbewijs. Voor het fatale ongeluk veroorzaak­te ze al zeven andere ongevallen. “Ik wist niet wat epilepsie was.”

Ze zei dat gisteren in de rechtbank van Rotterdam. De 52-jarige vrouw stapte keer op keer achter het stuur van een auto ondanks haar aandoening en wekt in de rechtszaal de indruk niet echt te hebben willen weten wat epilepsie was. H wilde vooral blijven kunnen autorijden. Als anderen zich ermee bemoeiden, stelde ze dat die mensen niet medisch onderlegd waren. De vrouw geeft voor de rechter in Rotterdam toe dat ze nogal onverschil­lig is en dat daar een medische verklaring voor is, namelijk haar epilepsie. “Voelt u zich schuldig?’’, vraagt de rechter haar. “Eigenlijk niet’’, zegt Julia. ,,Want ik was me er niet van bewust. Al klinkt dit heel naar en ik vind het ook verschrikk­elijk wat er is gebeurd.’’ Op 30 mei 2014 liep een autoritje van H fout af. In Hellevoets­luis reed ze twee voetganger­s aan. De Poolse Sylwia Leśnik (23) overleed meteen door de klap. Haar landgenoot Grzegorz Kumela (29), in dezelfde kas in het Westland werkzaam als Sylwia, overleed een paar uur later aan zijn verwonding­en in het ziekenhuis.

H. verloor na de klap de macht over het stuur en kwam in de sloot naast de weg terecht. Ze werd door voorbijgan­gers uit haar auto bevrijd en voor verhoor meegenomen naar het politiebur­eau. Vermoedeli­jk was een epileptisc­he aanval bij H. de oorzaak van de botsing. De uit Polen overgevlog­en familie van Sylwia en Grzegorz is vandaag aanwezig in de rechtbank. De moeder van de Poolse bezocht gisteren voor het eerst de plek waar haar dochter werd doodgerede­n. Tijdens de zitting wordt de vrouw het meermalen overmand door emoties. De broer van Sylwia leest een slachtoffe­rverklarin­g voor. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname