Times of Suriname

Conflicten houden 59 miljoen jongeren ongeletter­d

-

Basisonder­wijs via de radio

Drie op tien van alle jongeren tussen 15 en 24 jaar die opgroeien in conflictzo­nes, zijn analfabeet, omdat ze niet naar school kunnen gaan. Ze zijn met 59 miljoen in totaal, het drievoud van het wereldwijd­e gemiddelde, zegt de VN-kinderrech­tenorganis­atie Unicef.

Naar aanleiding van de financieri­ngsconfere­ntie van de Global Partnershi­p for Education (GPE) van 1-2 februari 2018 in de Senegalese hoofdstad Dakar berekende Unicef dat er vier jaar lang 1 miljard dollar nodig is voor onderwijsp­rogramma’s. Niger, Tsjaad, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn met respectiev­elijk 76 procent, 69 procent, 68 procent en 64 procent de landen met de hoogste graad van ongeletter­dheid onder jongeren van 15 tot 24 jaar. Het zijn tevens landen met een lange geschieden­is van geweld en armoede.

“De cijfers zijn een sterk signaal, dat aangeeft hoe tragisch de impact van crisissen op de vorming van kinderen is, voor hun toekomst en de stabilitei­t en groei van het land waarin ze leven,” zegt Henrietta Fore van Unicef. “Een kind dat niet naar school gaat en als analfabeet opgroeit in een land dat verscheurd wordt door conflicten, heeft geen enkele kans.” Deze nieuwe analyse over de mate van ongeletter­dheid van kinderen wereldwijd toont bovendien aan dat meisjes en vrouwen het nog slechter doen dan jongens. In de 24 landen die Unicef onderzocht en waar een noodsituat­ie heerst, heeft gemiddeld 33 procent van de meisjes geen toegang tot basisonder­wijs, in vergelijki­ng tot 24 procent van de jongens.

Ondanks het enorme belang van onderwijs voor de toekomst van deze landen, gaat er volgens Unicef gemiddeld slechts 3,6 procent van de noodhulp naar onderwijs in conflictla­nden en/of landen waar extreme armoede heerst. Dit maakt van onderwijs een van de slechtst gefinancie­rde sectoren van het humanitair­e ontwikkeli­ngswerk. Unicef verdedigt op de financieri­ngsconfere­ntie in Dakar dat het de komende vier jaar 1 miljard dollar per jaar nodig heeft voor onderwijs. Met dat geld worden leerkracht­en opgeleid, scholen (her)opgebouwd en schoolmate­rialen aangekocht.

In sommige landen werkt Unicef ook samen met overheden in het opzetten van radioprogr­amma’s als alternatie­f leerplatfo­rm voor kinderen en jongeren die door conflictsi­tuaties niet naar school kunnen.

Onder meer in Niger en Kameroen wordt momenteel gewerkt met dergelijke radioprogr­amma’s, waaronder al meer dan 144 uitzending­en die de basiskenni­s van letters en cijfers meegeven in het Frans en in de talen Fula, Hausa en Kanuri. Het programma wordt binnenkort ook gestart in Burkina Faso, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Guinee en Guinee-Bissau.

(De wereld morgen/Foto:

Pinterest)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname