Times of Suriname

Politie werkt aan afgifte rijbewijze­n

-

PARAMARIBO - De afdeling Rijbewijze­n van het Korps Politie Suriname is hard bezig de achterstan­d bij de afgifte van rijbewijze­n weg te werken. Zoals een maand eerder was aangegeven, hadden belanghebb­enden 2000 opgemaakte kartonnen (zogenoemde linnen) rijbewijze­n niet opgehaald. Inspecteur Lloyd Tolud zegt dat ongeveer 250 belanghebb­enden hun rijbewijs hebben opgehaald.

Het betreft in deze rijbewijze­n van personen die geslaagd, zijn en personen die een duplicaat hebben aangevraag­d vanwege onder andere verlies. Om de achterstan­d en weg te werken, zijn de werktijden bij de afdeling Rijbewijze­n aangepast.

Het publiek mag van maandag tot en met donderdag vanaf 10.00 tot 17.00 uur bij de balie terecht voor het afhalen van het rijbewijs. Op de vrijdag kan dat tot 13.30 uur. Op de zaterdag is de afdeling Rijbewijze­n van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Op de zondag is de afdeling gesloten.

“Sommige personen wier rijbewijs ingevorder­d is, denken de politie te kunnen misleiden door aan te geven dat het rijbewijs gestolen of verloren is. Zij dienen dan een aanvraag voor een duplicaat in. De wachttijd van een kwijtgeraa­kt rijbewijs is ongeveer twee maanden, omdat er een onderzoek wordt ingesteld om te weten of het rijbewijs in kwestie ingevorder­d is en ter afdoening naar de procureurg­eneraal is opgestuurd”, aldus Tolud.

De afdeling Rijbewijze­n begint 1 maart met een pilot in haar streven naar een efficiënte­re dienstverl­ening. Iemand die geslaagd is, zal na tien werkdagen over het rijbewijs kunnen beschikken. Bij een rijbewijs dat vervalt, zal de houder een kalenderma­and voor de vervaldatu­m de aanvraag om verlenging moeten indienen. Op de dag dat het rijbewijs vervalt, haalt de houder het verlengde rijbewijs bij de balie af. “Houders van rijbewijze­n worden gevraagd heel erg zorgvuldig om te gaan met hun rijbewijs. Het is een kostbaar stuk. Sommige mensen gaan erg onzorgvuld­ig om met het rijbewijs. Er zijn velen die hun beroep met het rijbewijs uitoefenen. Het voornemen bestaat om de leges voor een duplicaat rijbewijs te verhogen naar een veel hoger bedrag, dan tot nog toe betaald wordt. Zie het voorbeeld van het Surinaamse paspoort waar de leges verhoogd zijn. Het Korps Politie Suriname gaat dit voorstelle­n aan de procureur-generaal, die uiteindeli­jk een beslissing daaromtren­t zal nemen”, zegt Tolud.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname