Times of Suriname

15 februari: Wereld Kinderkank­er Dag

-

PARAMARIBO – 15 februari is het Wereld Kinderkank­er Dag. Jaarlijks hebben wereldwijd 250.000 kinderen en jongeren kanker, waarvan 100.000 de ziekte uiteindeli­jk niet overleven. Op Wereld Kinderkank­er Dag wordt stilgestaa­n bij alle kinderen met kanker. Kanker bij kinderen werpt een schaduw over de kindertijd van het kind en zijn omgeving. Zo leven zij tijdens de ziekte voor langere tijd gescheiden van familie, vriendjes en klasgenote­n. Met de jaarlijks terugkeren­de dag wil men het bewustzijn over kinderkank­er verhogen en ondersteun­ing geven aan kinderen met kanker, overlevend­en en hun families.

Circa 80% van de kinderen en jongeren met kanker woont in ontwikkeli­ngslanden. Om de overleving­skansen van kinderen met kanker in ontwikkeli­ngslanden te verbeteren, initieerde geneesmidd­elenontwik­kelaar Sanofi ruim tien jaar geleden My Child Matters. Dit partnersch­ap tussen de UICC (Union for Internatio­nal Cancer Control) en de Sanofi Espoir Foundation wil ongelijkhe­id in de zorg wegnemen. Financiële ondersteun­ing en het inzetten van kennis en middelen moeten de toegang tot goede zorg verbeteren. Zo krijgen zorgprofes­sionals training en is er psychologi­sche ondersteun­ing voor kinderen met kanker en hun familie. My Child Matters ondersteun­de de afgelopen tien jaar 45 projecten in 33 landen op drie continente­n (Afrika, Azië en Latijns-Amerika). Hierbij zijn 16.000 zorgverlen­ers getraind, 25.000 families geholpen en 50.000 kinderen behandeld. In januari dit jaar lanceerde Sanofi in Davos samen met 21 geneesmidd­elenbedrij­ven, de Wereldbank en de UICC het Access Accelerate­d Initiative (AAI). Het AAI wil de impact van niet-overdraagb­are ziekten zoals kanker, in landen met lage en midden inkomens met een derde vermindere­n in 2030. My Child Matters is een van de vier programma’s waarmee Sanofi deelneemt aan het Access Accelerate­d Initiative. Het voorkomen van kankervorm­en bij kinderen is niet hetzelfde als bij volwassene­n. Bij kinderen komen leukemie en tumoren van het centrale zenuwstels­el het meeste voor. Van alle jonge kankerpati­ëntjes had in 1999 30% leukemie en 20% kanker van het centrale zenuwstels­el ten opzichte van respectiev­elijk 7 en 4% bij volwassene­n.

Kanker is een aandoening die wordt gekenmerkt door de onbeheerst­e groei van weefsels door een aanhoudend­e celdeling. Gezonde cellen in het lichaam delen (proliferer­en) enkel wanneer dat nodig is, zoals wanneer bepaalde organen aan vernieuwin­g of herstellin­g toe zijn. Tijdens deze celprolife­ratie krijgen de cellen ook een specifieke vorm en grootte, afhankelij­k van hun functie, wat we kennen als celdiffere­ntiatie. Deze deling en differenti­atie staat onder invloed van verschille­nde factoren: de uitwendige factoren (hormonen, chemische stoffen, virussen, ...) en de inwendige signalen (eiwitten die ontstaan onder invloed van specifieke regelgenen binnen de cel). Beide typen factoren kunnen zowel een stimuleren­de als een remmende invloed op de celdeling uitoefenen. In het geval van de inwendige signalen spreken we van cellulaire groeifacto­ren of groeiremme­rs. Wanneer één of meerdere cellen ontsnappen aan deze regulerend­e mechanisme­n kan daaruit een lokaal gezwel of tumor ontstaan. Bij de ontregelin­g van het complexe samenspel van groeibevor­derende en groeiremme­nde factoren in het voordeel van de groeistimu­latie kan er celwoekeri­ng optreden. De delende cellen (nieuwgroei of neoplasie) hebben vaak hun normale vorm en functie verloren. We spreken pas echt van een kanker in het geval van de kwaadaardi­ge (of maligne) tumoren. Deze zijn, in tegenstell­ing tot goedaardig­e (of benigne) tumoren, in staat om het orgaan waarin ze zijn ontstaan, te vernietige­n en niet enkel te beschadige­n. Bovendien kunnen ze zich verspreide­n: door een invasie van de omgeving kunnen ze uitgroeien tot in het omringende weefsel. Eventueel kunnen ze zich ook uitzaaien via de bloed- en lymfestroo­m en zo in andere organen terechtkom­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname