Times of Suriname

Zuma stapt op

-

ZUID-AFRIKA - De ZuidAfrika­anse president Jacob Zuma stapt op. Dat heeft hij bekendgema­akt in een persconfer­entie. “Ik ben gedwongen om op te stappen, omdat de ANC anders een motie van wantrouwen zou indienen tegen mij”, aldus Zuma.

De druk op de 75-jarige Zuma om op te stappen nam de laatste weken toe. Hij ligt onder vuur sinds bekend is geworden dat hij 12 miljoen euro aan overheidsg­eld heeft gebruikt om zijn huis op te knappen. Dinsdag verzocht Zuma’s eigen partij ANC de president om op te stappen. Daar ging een vergaderin­g van de partijtop van dertien uur aan vooraf. Hij zei trots te zijn dat hij deel uitmaakt van regeringsp­artij ANC. “Ik heb voor eeuwig een schuld bij deze partij. Het is een geweldige beweging en ik heb respect voor alle leden.

Ik heb ANC mijn hele leven gediend en dat blijf ik doen.” Het was niet de eerste keer dat ANC deze oproep deed aan Zuma, maar de voormalige Zuid-Afrikaanse president weigerde alle voorgaande keren om het veld te ruimen. Hij wilde voorlopig aanblijven tot een overgangsp­eriode richting de verkiezing­en van 2019.

Hij stelde dat bovendien dat een vertrek “oneerlijk” zou zijn. “Ik moet worden ingelicht over wat ik heb gedaan. Ik heb niks verkeerd gedaan, er zijn geen feiten die dat bewijzen. Wat is het probleem? Ik snap het niet”, zo reageerde Zuma op de meest recente roep om zijn vertrek. Cyril Ramaphosa, partijleid­er en vice-president, volgt Zuma op. In januari werd hij al verkozen tot partijleid­er van ANC. Gisterocht­end liet de ANC weten dat het een motie van wantrouwen tegen de president zou steunen, als Zuma gisteren niet zelf op zou stappen. De partij zou Ramaphosa donderdag of vrijdag al willen inaugurere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname