Times of Suriname

Dader aanslag New York 2016 veroordeel­d tot levenslang

-

VS - Ahmad Khan Rahimi, de 28-jarige dader van de aanslag van 2016 in New York, is veroordeel­d tot levenslang. Dat heeft een rechter in Manhattan bepaald.

Hij is schuldig bevonden aan onder meer het gebruik van een massaverni­etigingswa­pen en een bomaanslag op een publieke plek.

Tijdens de aanslag in de wijk Chelsea in september 2016 liet Rahimi een explosief afgaan, waardoor dertig mensen gewond raakten. Verderop in de stad werd die dag een tweede explosief gevonden. Dit was een snelkookpa­n met draden.

Rahimi toonde in de rechtszaal geen enkel berouw. “Ik koester haat tegen niemand,” zei de in Afghanista­n geboren dader in de volgepakte zaal. “Maar door levenserva­ring ben ik gaan begrijpen waarom er zoveel frustratie bestaat tussen de moslimgeme­enschap in het buitenland en de Amerikaans­e bevolking.” Rahimi, die formeel tweemaal levenslang kreeg, omdat hij geen verklaring gaf voor zijn handelwijz­e, vertelde ook dat zijn vader hem zeven jaar geleden had aangegeven bij de FBI. Hij vermoedde dat zijn zoon betrokken was geraakt bij terrorisme en geloofde in de slogan ‘zie je iets, zeg dan iets.’ De federale recherche kwam echter niet in actie.

Hij verscheen in oktober 2016, een maand na de aanslag, voor het eerst voor de Amerikaans­e rechter. Bij deze zitting zei hij onschuldig te zijn.

In oktober 2017 werd hij schuldig bevonden. Het Amerikaans­e OM toonde toen camerabeel­den waarop Rahimi te zien was in de uren voor de explosie, zeulend met een rugzak en koffers. Er dook toen ook een video op, waarin de verdachte te zien is, terwijl hij een bomprototy­pe test in zijn achtertuin. Behalve voor de terreurdad­en in Manhattan is Rahimi ook beschuldig­d van het plaatsen van een bom op de route voor een charitatie­ve hardloopwe­dstrijd in New Jersey. De explosie maakte geen slachtoffe­rs. Daarnaast schoot hij op de politie om aan arrestatie te ontkomen. Voor beide criminele feiten moet de ‘Chelsea bomber’ nog terechtsta­an.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname