Times of Suriname

1LcaraJXa¶s .eerPXXr leLdt tot vele slachtoffe­rs onder PLJranten

-

'oor een versterNin­g van zijn grenzen houdt 1icaragua de internatio­nale misdaad bui ten. 0aar de grootste slacht offers zijn de migranten die oS Zeg zijn naar de V6. 1icaragua heeft het in zeer moeilijN gemaaNt voor migranten die door het land reizen oS Zeg naar de Verenigde 6taten. 'e overheid zei vooral de georganise­erde misdaad in het vizier te Zillen nemen, maar ooN de migran ten zelf zijn de duSe, zegt het 1icaraguaa­nse &entrum voor 0ensenrech­ten.

+et is voor migranten oS Zeg naar de Verenigde 6taten ge vaarlijNer geZorden, zegt *onzalo &arriyn, advocaat van deze organisati­e. Volgens hem heeft 1icaragua de il legale migratie gecriminal­i seerd.

+ij sSreeNt van misbruiN en mensenrech­tenschendi­n gen en verZijst onder meer naar de duizenden &ubanen en $friNanen die eind manu militari het land Zer den uitgezet, naar de tZaalf $friNaanse migranten die in in het 0eer van 1icaragua verdronNen toen ze de controles Zilden omzeilen, en naar de rechtszaaN tegen een .ameroense vrouZ die in december vorig jaar is aange houden.

Kameroense België

'e vrouZ, $tanga, is

vrouw

uit

0arie )rinZie afNomstig uit .ameroen en Zoont in Belgis. Van daar reisde ze vorig jaar naar 1icaragua om het lichaam van haar tZintig jarige zoon oS te eisen. 'ie Zas omgeNomen tijdens een vermeende confrontat­ie tus sen een grensSatro­uille en een groeS co\otes mensensmoN Nelaars die migranten van &osta 5ica naar +onduras brachten.

'e vrouZ Zordt er nu van beschuldig­d tot een interna tionaal netZerN van mensen smoNNelaar­s te behoren. Ze Nan tot tZaalf jaar cel Nrijgen, “juridisch en moreel een bar baarse daad van 1icaragua te gen migranten,´ zegt &arriyn. 5igide houding

'e loNale bevolNing mag de transmigra­nten ooN niet meer helSen. 6ommige 1icaraguan­en die eten, Zater en Nleren hadden gegeven aan migranten die Zaren achter gelaten door co\otes, Zerden voor de rechter gebracht oS beschuldig­ing van samenZer Ning met mensensmoN­Nelaars. 'e rigide houding van de overheid staat voor &arriyn haaNs oS de geschieden­is van het land. Van de , miljoen inZoners Zoont Srocent in het buitenland, vooral in de Verenigde 6taten, &osta 5ica, 3anama en 6Sanje.

+et is daardoor, volgens een recent raSSort van het ,nternation­aal 0onetair )onds, het oS een na grootste emigratiel­and van &entraal $meriNa. $lleen uit (l 6alvador vertreNNen verhou dingsgeZij­s meer migranten

Srocent .

Migratiecr­isis van 2015

+et huidige migratiebe­leid van 1icaragua is een gevolg van de regionale migratie crisis van november . &olombia, de &entraal $meriNaanse landen en 0e[ico Zerden toen over sSoeld door vooral &ubaanse migranten die van (cuador oS Zeg Zaren naar de Verenigde 6taten de migranten vreesden dat de V6 het sSeciale regime voor hen zouden afschaffen. 'e &ubanen maaNten eerst een enorme omZeg via het Zuid $meriNaanse (cuador omdat ze daar sinds zonder beSerNing naartoe Nonden reizen. Vandaar troN Nen ze, vaaN met behulS van mensensmoN­Nelaars, naar de Verenigde 6taten.

Humanitair­e crisis

1icaragua, dat sinds ge leid Zordt door de 6andinist 'aniel 2rtega, Zeigerde toen duizenden &ubanen door te laten. 'aardoor NZamen ze vast te zitten in &osta 5ica, aan de grens met 1icaragua. 1icaragua zette militairen en agenten in om de grens af te sluiten. 'at veroorzaaN­te een humanitair­e crisis zonder voorgaande in de regio, die alleen Non Zorden oSgelost door bijzondere insSanning­en van de andere landen.

(De Wereld Morgen.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname