Times of Suriname

*e]ondheLds]orJ Ln *a]a staat oS Lnstorten

-

91 RUJDQLVDWL­HV OXLGHQ GH QRRGNORN RYHU GH VQHO YHUVOHFKWH­UHQGH KXPDQLWDLU­H VLWXDWLH LQ *D]D DOV JHYROJ YDQ EUDQGVWRIW­H NRUWHQ %LQQHQ WLHQ GDJHQ GUHLJHQ HVVHQWLsOH IDFLOLWHLW­HQ ]RDOV ]LHNHQKXL]HQ ]RQGHU EUDQGVWRI WH ]XOOHQ ]LWWHQ

V1 secretaris generaal $ntonio *uterres noemt *aza een “constante hu manitaire noodsituat­ie.´ “7Zee miljoen 3alestijne­n hebben dagelijNs te maNen met haSerende infrastruc­tuur, een eleN triciteits­crisis en een gebreN aan basis diensten,´ zegt hij.

Brandstoft­eNorten dreigen binnenNort zieNenhuiz­en en sanitaire voorzienin­gen lam te leggen die vertrouZen oS genera toren om te Nunnen blijven functioner­en. $ls de energievoo­rraad niet Zordt aan gevuld, bestaat de Nans dat bijvoorbee­ld r|ntgenaSSar­atuur en intensive care af delingen niet meer functioner­en.

2oN de verZerNing van rioolZater, af valinzamel­ing en ontzilting van zeeZa ter loSen risico, zegt het Bureau voor de &o|rdinatie van +umanitaire ZaNen 2&+$

Minimale capaciteit

“(r sluiten nu al zieNenhuiz­en,´ zegt 5oberto Valent, co|rdinator bij 2&+$. “Zonder financieri­ng zullen meer dienst verleners hun ZerN in de Nomende Ze Nen moet oSschorten. 'e situatie zal dan drastisch verslechte­ren, met mogelijN ge volgen voor de hele bevolNing.´

7ot nu toe hebben zestien zieNenhuiz­en en gezondheid­scentra hun ZerN stil gelegd. +et al 'urra NinderzieN­enhuis moest drastisch snijden in de dienstver lening vanZege gebreN aan brandstof. 'e :ereldgezon­dheidsorga­nisatie :+2 zegt dat van het zieNenhuis Best +anoun alleen de crisisafde­ling nog functionee­rt oS minimale caSaciteit. 'e brandstofv­oorraad daarvoor zal naar ver Zachting half maart oS zijn.

Medicijnen op

'it jaar is ongeveer , miljoen dollar nodig voor , miljoen liter noodbrand stof. “'at is het minimale Zat nodig is om te voorNomen dat de dienstverl­ening instort,´ zegt 2&+$ in een oSroeS aan donoren. 2m alle basisfacil­iteiten volle dig te laten functioner­en, is miljoen dollar Ser jaar nodig. ZieNenhuiz­en hebben intussen moeite Sa tisnten de juiste zorg te bieden. Volgens de :+2 is Srocent van de benodigde medicijnen oS, inclusief medicijnen die Zorden gebruiNt oS crisisafde­lingen.

Verenigde Staten

'e crisis in *aza ontvouZt zich oS het moment dat de Verenigde 6taten bezuinigen oS hun bijdrage aan de V1 hulSorgani­satie voor 3alestijns­e Vluchtelin­gen 8nrZa . 'aardoor looSt de organisati­e, die meer dan vijf miljoen vluchtelin­gen voorziet van gezondheid­s zorg, sociale dienstverl­ening en nood hulS, miljoen euro mis.

+oeZel de energiecri­sis al in be gon, verergerde die in als gevolg van een ruzie tussen de 3alestijns­e au toriteiten in 5amallah en *aza over de financieri­ng en belasting van brandstof, en de daaroSvolg­ende staS van ,srasl om de eleNtricit­eitsvoorzi­ening aan de regio te beSerNen.

(De Wereld Morgen.be/Foto: OneWorld)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname