Times of Suriname

96 ElLMven /atLMns $PerLNa als hXn e[clXsLeve achtertXLn ]Len

-

,Q VSUDN GH $PHULNDDQVH SUHVLGHQW -DPHV 0RQURH GH QDDU KHP JHQRHPGH GRFWULQH XLW GDW GH 96 KHW (XURSHHV NRORQLDOLV­PH LQ GH $PHULND¶V PRHVW EHVWULMGHQ *HIRUPXOHHU­G DOV HHQ EHYULMGLQJ­VEHZHJLQJ ZDV KHW LQ ZHUNHOLMNK­HLG HHQ RPVFKDNHOL­QJ YDQ (XURSHHV QDDU $PHULNDDQV NRORQLDOLV­PH *XLGR 'H 6FKULMYHU VWHOW YDVW GDW GH 96 QRJ DOWLMG GH]HOIGH NRHUV YROJW WHJHQRYHU GH DQGHUH $PHULND¶V YDQ RQV HQ YDQ QLHPDQG DQGHUV

Latijns $meriNa Zerd geNolonise­erd door 6Sanje en 3ortugal, in min dere mate door *root Brittannis en )ranNrijN en een Nlein beetje door 1ederland. Begin negentiend­e eeuZ begon de onafhanNel­ijNheidsst­rijd van het subcontine­nt tegen de (uroSese Nolonisato­ren.

Amerika voor de Amerikanen

'e V6 Zaren oS dat ogenbliN nog vol oS bezig hun eigen grondgebie­d uit te breiden, onder andere door delen van 0e[ico te anne[eren. Bij elNe nieuZe onafhanNel­ijNheidsve­rNlaring van een door (uroSa geNolonise­erd land reS ten de V6 zich om de nieuZe staat onmiddelli­jN diSlomatie­Ne erNenning te verlenen.

5ond slaagden de $meriNanen erin de Nlus te Nlaren en hun territo rium uit te breiden tot min of meer zijn huidige omvang. (uroSa zag de e[ Sansie van de V6 in de regio node ge beuren. $meriNaanse Sresident -ames 0onroe hield in een toesSraaN voor het &ongres. :e moeten (uroSa Zeghouden uit het ZestelijN halfrond, Zas zijn boodschaS, om zo het eigen interne $meriNaanse e[SansieSroc­es veilig te stellen.

'e 0onroedoct­rine Zas geboren. 6indsdien Zerd ze in volNse termen samengevat als µ$meriNa voor de $meriNanen¶. 'aarmee Zerd eigenlijN bedoeld zoZel 1oord als &entraal en Zuid $meriNa voor de V6 en voor niemand anders. Vandaar ooN de uit druNNing “Latijns $meriNa is de ach tertuin van de V6.´

Terug naar het kolonialis­me

Lenin Bandres is Venezolaan­s filo soof, diSlomaat en voormalig ambas sadeur onder Sresident +ugo &hivez. +ij is bovendien medeZerNer van het µ&entre 7ricontine­ntal¶ &(75, van de 8&L, de universite­it van Louvain la 1euve.

+ij vreest dat de regering van Sresident 7rumS de Nolonialis­tische oSstelling die sinds het buitenland­s beleid van de V6 NenmerNte oSnieuZ in een hogere versnellin­g schaNelt. +ij vindt dat onder meer terug in de recente reis van minister van Buitenland­se ZaNen 5e[ 7illerson door Latijns $meriNa. 'e minister startte in 0e[ico en ver volgde zijn tocht naar $rgentinis, 3eru en &olombia.

1et voor zijn vertreN hield hij een toe sSraaN oS de universite­it van 7e[as. Zijn houding liet niets aan duidelijN heid te Zensen over. “Latijns $meriNa heeft geen nood aan nieuZe imSeriale machten die enNel hun eigen volN zoe Nen te bevoordele­n. +et staatsgele­ide model voor ontZiNNeli­ng dat &hina handhaaft doet denNen aan het verle den. +et heeft geen enNele reden om zich oS te ZerSen als toeNomst van dit halfrond. 'e groeiende aanZezig heid van 5usland in de regio is ooN alarmerend. +et land gaat door met de verNooS van ZaSens en militaire uitrusting­en aan vijandige regimes die de democratis­che Zaarden noch delen noch resSectere­n.´

7ijdens het vragenuurt­je na zijn toe sSraaN verZees de man comSle[loos naar de aloude 0onroedoct­rine “,N geloof dat ze vandaag zo relevant is als ze Zas oS de dag dat ze Zerd geschre ven.´ (De Wereld Morgen.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname