Times of Suriname

8LW GH KDQG JHORSHQ JHZHOG WLMGHQV FDUQDYDO LQ 5LR GH -DQHLUR

-

5,2 '( -$1(,52 7ijdens de Yiering YDn cDrnDYDl in 5io de -Dneiro de Dfgelopen week hebben criminelen flink huisgehoud­en. Grote groepen toeristen en inwoners zijn beroofd, wDDrbij groepen YDn soms wel Yijftig jongeren feestgDnge­rs omsingelde­n, hen in elkDDr sloegen en grDDiden nDDr tDssen en telefoons.

,n de sloppenwij­Nen vechten drugsbende­s intussen ooN een bloedige strijd om terri torium. Het geweld is zoda nig uit de hand gelopen, dat president 0ichel 7emer dit weeNeinde het leger naar Rio de -aneiro heeIt gestuurd om een eind te maNen aan de on geregeldhe­den.

9olgens 7emer heeIt de geor ganiseerde misdaad de staat volledig in handen. (r zijn dagelijNs schietpart­ijen, het aantal moorden is in vergelij Ning met met een Nwart gestegen. ³De georganise­er de misdaad heeIt vrijwel alle controle overgenome­n in Rio de -aneiro. Het is onaccep tabel dat er complete wijNen bezet zijn, met scholen in de vuurlinie van automatisc­he geweren. De georganise­erde misdaad is een NanNergezw­el dat zich verspreidt over het land´, aldus het staatshooI­d. DagelijNs vallen piepjonge dieven met pistolen caIps en restaurant­s binnen, en be roven Nlanten van geld en teleIoons. Zwaarbewap­ende criminelen bloNNeren tijdens de ochtendspi­ts snelwegen en dwingen autorijder­s hun bezittinge­n aI te geven. 9ol gens het decreet van 7emer zal het leger tot eind van het jaar het bevel voeren in deze stad om de criminalit­eit in te dammen.

0aandag stemt de 7weede .amer over dit omstreden maatregel en dinsdag de 6e naat. Het parlement Nan het besluit terugdraai­en, maar de verwachtin­g is dat 7emer in beide Namers groen licht Nrijgt. 1adat 7emer zijn de creet aINondigde, nam leger generaal :alter %raga 1etto de taNen van de loNale vei ligheidsmi­nister over. 2oN voert hij het bevel over de duizend politieage­nten van de deelstaat. (en van zijn prioriteit­en is het uitbannen van corruptie binnen de poli tiemacht.

(De Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname