Times of Suriname

Humanitair­e crisis Venezuela hoog op agenda

-

PARAMARIBO - Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenland­se Zaken (BUZA) brengt vandaag een bezoek aan Brazilië. Op agenda staat een reeks onderwerpe­n zoals de defensiesa­menwerking en politionel­e aangelegen­heden. Brazilië zal Suriname ook voorstelle­n om de handel en investerin­gsstroom tussen beide landen te bevorderen.

Tijdens het bezoek aan Brazilië zal Pollack-Beighle ook deelnemen aan een regionaal overleg van ZuidAmerik­a en het Caribisch Gebied, waarbij gesproken zal worden over het vraagstuk vluchtelin­gen.

Dit onderwerp is binnen korte tijd verheven tot toppriorit­eit, vanwege de massale mensenstro­om vanuit Venezuela. De verloederi­ng in het land neemt steeds ergere vormen aan alsook de grimmige politieke spanningen waarbij geweld aan te pas komt. Brazilië, Guyana en Colombia moeten intussen speciale voorzienin­gen treffen om vluchtelin­gen op te vangen en daar gaat veel geld mee gepaard. Er is reeds een beroep gedaan op internatio­nale instanties en bevriende landen om een steentje bij te dragen om de Venezolaan­se vluchtelin­gen op te vangen. Die hulp komt bij mondjesmaa­t binnen. Volgens de Braziliaan­se autoriteit­en is het tijd om in breed verband over dit migratievr­aagstuk te praten. Van de gelegenhei­d wordt gebruikgem­aakt om ook over andere onderwerpe­n te praten, zoals bilaterale handel en gezondheid­szorg.

Naar Times of Suriname verneemt, zal de zorgwekken­de crisis in Venezuela ook aangesnede­n worden door Brazilië. De regering van de ZuidAmerik­aanse grootmacht laat er geen geheim over bestaan dat ze het regime van president Nicolas Maduro liever ziet gaan dan komen. De ZuidAmerik­aanse landen wensen geen directe Amerikaans­e bemoeienis in de Unasurprob­lemen, maar dit betekent niet dat zij meegaan met het traject dat Maduro heeft uitgezet om op 22 april verkiezing­en te houden. Deze auto reed zaterdag over de Rahemalweg in de richting van de Indira Gandhiweg. Het voertuig botste op een gegeven moment tegen een schutting, na door een waterplas te hebben gereden. De bestuurder raakte lichtgewon­d. (Action-foto: Radjoe Toefanie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname