Times of Suriname

Brandstofp­rijzen binnen een kwartaal meer dan 40 cent gestegen

-

PARAMARIBO – Ondanks dat de prijs voor een barrel crude oil op de wereldmark­t aan het dalen is, zijn de brandstofp­rijzen de afgelopen maanden weer aan het stijgen bij de pompstatio­ns in ons land. Binnen drie maanden is de prijs voor brandstof met meer dan 40 cent per liter gestegen. Eerder deze week pasten de verschille­nde oliemaatsc­happijen, wederom zonder dit vooraf aan te kondigen, hun pompprijze­n aan.

De prijs voor ongelode benzine bedraagt nu SRD 6,61 per liter bij zowel Shell, SOL als RB Enterprise­s, terwijl oliemaatsc­happij Gow2 SRD 6,56 hanteert. Voor een liter diesel is de nieuwe prijs bij Shell, SOL en RB Enterprise­s SRD 6,27 en bij Gow2 SRD 6,24.

“Hoe maatschapp­ijen precies bepalen wat zij voor een liter brandstof vragen, is nog altijd een goed bewaard geheim”, zegt econoom Stanley Raghoebars­ingh aan Times of Suriname. Raghoebars­ingh vertelt dat dit deels afhankelij­k is van de voorraden van de oliemaatsc­happijen, de wisselkoer­sen en de door de overheid vastgestel­de government take. Een andere econoom, die niet bij naam genoemd wenst te worden, zegt dat het ook een spel is tussen maatschapp­ijen onderling. “Soms wacht de ene partij met verhogen, in de hoop extra te verkopen. Een andere maatschapp­ij verhoogt de prijs juist meteen om de prijs dan langzaam weer af te bouwen, want ook dan pak je marge”, aldus de econoom . Roy Boedhoe, directeur van RB Enterprise­s, zegt dat de prijs van ruwe basisbrand­stoffen een kortetermi­jneffect hebben en deze komen tot stand door vraag en aanbod, waarbij niet alleen seizoensin­vloeden, maar ook politieke spanningen een rol kunnen spelen. “Ook de wisselkoer­sen en fluctueren­de wereldmark­tprijs zijn belangrijk­e factoren voor de prijsbepal­ing”, aldus Boedhoe. Hij benadrukt dat de prijzen nog steeds marktconfo­rm zijn. Een vertegenwo­ordiger van Shell geeft ook aan dat de valutakoer­sen en fluctueren­de wereldmark­tprijs voor olie de belangrijk­ste reden voor de schommelen­de prijzen aan de pomp zijn. De accijnzen en andere belastinge­n die geheven worden, zijn volgens het bedrijf ook van invloed op de prijs. Van Gow2 kreeg de krant geen commentaar. VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname