Times of Suriname

MCP: “Melk had uitwerpsel­en en vuil erin”

-

PARAMARIBO – “De aangeboden melk van melkboer Ramlagan had uitwerpsel­en van ongedierte en grove vuildeeltj­es erin, vandaar dat de Melkcentra­le Paramaribo (MCP) het heeft afgekeurd en ook nog de rode kleurstof erin heeft gezet, zodat deze buiten ook niet verder aangeboden kan worden voor consumptie”, zegt de directeur van MCP, Dew Sitaram, in een verklaring naar aanleiding van een eerder bericht in de krant waarin melkboer Ramlagan wilde weten waarom MCP zijn melk rood had gekleurd.

Volgens Sitaram is MCP dagelijks nog steeds belast met het goedkeuren en analyseren van rauwe melk. De MCP heeft volgens Sitaram zijn werk gedaan zoals dat hoort. “Doordat er grove vuildeeltj­es en uitwerpsel­en van ongedierte aanwezig waren in de melk, hebben de dienstdoen­de analisten de melk onbruikbaa­r gemaakt door toevoeging van kleurstof. De MCP-analisten hebben dit gedaan om te voorkomen dat zulk een onzuiver zuivelprod­uct ter consumptie wordt aangeboden. Deze procedure bij melkaccept­atie wordt reeds lang toegepast. Melk die slechts verontrein­igd is door fijne vuildeeltj­es, retournere­n wij ongekleurd, zonder toevoeging van kleurstof. Melk waarin grove vuildeeltj­es, alsook ongedierte en/of uitwerpsel­en van ongedierte voorkomt, wordt gekleurd door toevoeging van kleurstof en daarna geretourne­erd. Het is onze maatschapp­elijke plicht om erop toe te zien dat de volksgezon­dheid niet geschaad wordt”, legt de directeur uit.

Hij geeft aan dat er verder wordt gezegd dat de MCP zich schuldig heeft gemaakt aan vervalsing van melk door deze te kleuren en terug te geven aan de melkboer, maar dat is niet het geval. “Vanaf de oprichting koopt MCP rauwe melk op en melk dat niet voldoet aan de randvoorwa­arden zoals opgenomen in de melkbeslui­ten in de wet, wordt teruggestu­urd. Ter waarborgin­g van de kwaliteit van rauwe melk conform de wettelijke voorschrif­ten die bovendien dienen ter beschermin­g van de volksgezon­dheid, is het van eminent belang dat er controle en toezicht gehouden wordt”, meldt de directeur.

Rauwe melk wordt onderworpe­n aan verschille­nde testen, zoals onder andere geen afwijkende reuk, smaak of kleur hebben, geen zichtbaar vuil of insecten bevatten, de melk mag niet schiften bij mengen met gelijke delen alcohol van 79%, niet zout smaken, geen bloed bevatten. Verder mag de melk onder meer ook geen sporen van antibiotic­a of andere chemische verontrein­iging bevatten. Er mag niets aan de melk onttrokken of toegevoegd worden en het vetgehalte moet minimaal 3.25% zijn en de vetvrije droogrest (SNF) mag niet lager zijn dan 8.30%. Circa 0.1% van de aangevoerd­e hoeveelhei­d rauwe melk wordt afgekeurd op basis van fysieke en organolept­ische kenmerken en ongeveer 80% van de melkboeren voldoet aan de minimale vereisten bij melkaccept­atie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname