Times of Suriname

Grote delen luchtruim regelmatig dicht om tekort verkeersle­iders

-

AMSTERDAM - De luchtverke­ersleiders van de luchtmacht kunnen het door een tekort aan personeel nauwelijks meer bolwerken. Daardoor gaat het luchtruim boven grote delen van Nederland soms noodgedwon­gen dicht.

Dat bevestigt de luchtmacht na berichtgev­ing van de NOS. Op de omgeving van Schiphol en Rotterdam The Hague Airport na, regelt de luchtmacht het luchtverke­er in vrijwel heel Nederland. Afgelopen jaar konden daar vijf nachten geen traumaheli­kopters uitvliegen omdat er geen luchtverke­ersleider was, beaamt de luchtmacht. De veiligheid van het vliegverke­er is niet in het geding, stelt commandant Dick van Ingen van de luchtverke­ersleiders. Dat zijn dienst soms nee verkoopt, toont volgens hem juist aan dat zijn personeel alleen doorgang verleent als het veilig kan werken. De NOS voert echter enkele luchtverke­ersleiders op die volhouden dat er wel degelijk risico’s worden genomen. De luchtmacht denkt niet dat er gauw extra personeel is gevonden. Militaire luchtverke­ersleiders verdienen minder dan hun burgercoll­ega’s en de werkdruk is door de tekorten erg hoog.

Het steekt luchtverke­ersleiders dat hun meerdere hen soms dwingt extra te werken. Soms krijgen ze zelfs het bevel om in te vallen. Het weigeren van zo’n bevel is strafbaar. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname