Times of Suriname

+RQGHUGHQ HLVHQ VWUHQJHUH ZDSHQZHWWH­Q 96 WLMGHQV SURWHVW LQ )ORULGD

-

96 - +onderden mensen hebben zaterdag in de Amerikaans­e staat )lorida geproteste­erd voor strengere wapenwette­n. 2ok studenten van de school in 3arkland, waar woensdag zeventien mensen om het leven kwamen bij een schietpart­ij, waren bij de protesten aanwezig.

³:e moeten kijken naar het feit dat dit niet enkel gaat om mogelijke mentale problemen van een persoon,´ aldus een van de studenten. ³De dader zou niet dit aantal doden hebben veroorzaak­t met een mes.´

Demonstran­ten hielden borden omhoog met teksten als ³je zou niet bang moeten zijn om je kinderen naar school te sturen´ en ³bescherm de kinderen en niet de wapens.´ 2p zo¶n zestig kilometer afstand van het protest was een wapenshow gaande. 2proepen om het evenement af te blazen uit piëteit met de slachtoffe­rs hadden geen effect.

+onderden personen kwamen uiteindeli­jk naar de show toe. 9olgens de organisati­e was het vooral een financiële afweging om niet te annuleren. 3resident Donald Trump heeft vrijdag het ziekenhuis bezocht waar slachtoffe­rs zijn behandeld. Daarbij negeerde hij kritische vragen van journalist­en over de wapenwetge­ving in het land. :el toonde hij zich vol lof over de inzet van de hulpdienst­en. De 19-jarige 1ikolas Cruz schoot woensdag op de 0arjor\ 6toneman Douglas +igh 6chool in de staat )lorida zeventien mensen dood met een legaal gekocht semi-automatisc­h vuurwapen, een AR-15. Cruz had tevens meerdere magazijnen met ammunitie bij zich. +ij heeft inmiddels bekend voor de rechter.

Agenten hadden Cruz al op de radar staan sinds 2016, dat gebeurde na een schokkende video die hij had gedeeld op sociale media. Daarin zou de jongen zichzelf hebben gesneden in zijn armen en hebben gezegd een wapen te willen kopen.

2ok begin januari zou de )%, een tip hebben gekregen over Cruz. De melder liet weten bang te zijn dat de jongen een aanslag zou plegen op een school. Die melding zou niet verder zijn onderzocht.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname