Times of Suriname

Vissers Coronie niet blij met zeedijk

-

CORONIE - De zeedijk van Coronie die zondag is opgeleverd, komt niet eenieder ten goede. Een groep die zeker bezwaren hiertegen heeft, is het Vissers Collectief Coronie (Visco). Edmund Ritfeld, voormalige voorzitter van Visco, die namens de vissers van Coronie de krant te woord stond, uit zijn misnoegen.

Zondag, vóór de oplevering van de dijk, had president Desi Bouterse samen met vicepresid­ent (vp) Ashwin Adhin en enkele ministers een bespreking in het kokosdistr­ict met een actiegroep om te praten over ‘laat het water stromen in Coronie’. Dit is een uitspraak van Alexander Feller, die ook aanzat bij de bespreking met de regeringsd­elegatie. Deze uitspraak van Feller heeft volgens Ritfeld ertoe geleid dat zowel de president, de vicepresid­ent als de aanwezige ministers bevestigd hebben dat de dijk niet van belang is voor de gemeenscha­p.

Ritfeld geeft aan dat de beleidmake­rs die conclusie trokken na een inspectie op de dijk. “De bevinding was dat het technisch totaal fout is gegaan”, aldus Ritfeld. Zo zou de opening van de schutsluis die speciaal gemaakt is om de vissersbot­en in en uit te laten varen, te smal zijn. Daarnaast wordt de schutsluis met takels bediend, wat volgens Ritfeld nergens ter wereld voorkomt. “Dit zou hydraulisc­h moeten gebeuren”, merkt hij op. Hij vindt dat er niet met de visserijse­ctor gespeeld moet worden, omdat het veel inkomsten alsook deviezen genereert voor het land. Hij geeft aan, dat hij in 2013, als voorzitter van Visco, afspraken had met MNO Vervat en Sunecon dat de vissers, na de bouw van de dijk, hun territoriu­m zouden kunnen behouden, omdat het kanaal open zou blijven. “Later kwamen zij met het argument dat zulks niet is opgenomen in het bestek en dat het kanaal waar de vissersbot­en aanmeren in Totness, gewoon zou worden afgesloten door de dijk.

Adhin zei in zijn toespraak dat fase twee nu wordt ingegaan, om na te gaan, wat productief­aciliteren­d in kaart kan worden gebracht. Staande de vergaderin­g heeft de president besloten dat er een presidenti­ële werkgroep zal worden ingesteld, waarin de mensen van het actiecomit­é en diverse andere actoren zullen zijn. “Die zullen gaan uitzoeken wat is gezegd en wat niet is gezegd, wat wij kunnen doen en wat wij niet kunnen doen”, legt de vp uit. Met betrekking tot de discussie over de sluis zal volgens Adhin bekeken worden of er wat aanpassing­en daarin aangebrach­t kunnen worden, nu het eenmaal nog niet is opgeleverd zodat de vissers mogelijk hun zin krijgen. In de toekomst zal volgens Adhin ook gedacht worden aan andere faciliteit­en, zoals het binnenlate­n van grotere boten.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname