Times of Suriname

Legseizoen zeeschildp­adden ingeluid:

-

Marowijne - “Het (WWF) zal zijn bijdrage blijven leveren als het gaat om de beschermin­g van onze zeeschildp­adden”. Dit zegt Laurens Gomes, Country Representa­tive van het tegenover Zaterdag is het legseizoen van de zeeschildp­adden symbolisch ingeluid in het district Marowijne, ressort Galibi. Het legseizoen duurt tot juli. De zeeschildp­adden, in de volksmond bekend als krapé, zijn internatio­naal beschermd.

De WWF-voorman Gomes zegt dat zijn organisati­e het van groot belang vindt om een bijdrage te leveren. Het WWF is een organisati­e die zich inzet voor het beschermen van de flora en fauna wereldwijd. Al langer dan 20 jaar is het WWF partner van Suriname. Gomes zei dat hij de goede samenwerki­ng met het Ministerie van Ruimtelijk­e ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) wil voortzette­n. De beschermin­g van de zeeschildp­adden zal als het aan Gomes ligt, worden voortgezet. Behalve het stropen van eieren is ook het verlies van neststrand­en een bedreiging van onze zeeschildp­adden. Wereldwijd is de mens een bedreiging voor deze beschermde dieren. Jaarlijks moet de dienst Lands Bosbeheer en Bostoezich­t (LBB), vooral bij het legseizoen van deze zeeschildp­adden extra controle uitoefenen. Ondanks de vele waarschuwi­ngen zijn er toch mensen die overgaan tot het rapen van de eieren. “Het aantal nesten wordt geteld door het monitoring­team.

Dit zijn lokale bewoners van Galibi en Commewijne. Met die gegevens krijgen we een goed beeld van hoe het gaat met de dieren. Wij maken ons nu zorgen, omdat de aantallen Aitkanti’s, de lederschil­dpad, al een aantal jaren steeds minder op de stranden komen. We weten niet precies hoe dit komt”, aldus de WWFvoorman. Het monitoring­team wordt ondersteun­d door de jachtopzie­ners van de afdeling Natuurbehe­er van RGB. Zij zijn belast met de handhaving als buitengewo­on agent van politie. Er wordt ook goed samenwerkt met de politie, de districtsc­ommissaris­sen en het Openbaar Ministerie. De gevangenis­straf bij stropen, kan oplopen tot twee jaar.

Times of Suriname.

Intussen is het legseizoen van de zeeschildp­adden begonnen en het eindigt in juli. “Kom genieten van deze bijzondere dieren op de legstrande­n en houd je aan de regels voor verantwoor­d toerisme. No nyan krapé eksi”, drukt Gomes de gemeenscha­p op het hart. Minister Roline Samsoedien, van RGB beloofde dat vanuit het ministerie ook dit jaar alle steun zal worden gegeven voor de verdere beschermin­g van de zeeschildp­adden. De minister zegt dat Suriname bekend staat als het gaat om de beschermin­g van deze dieren. “We zullen de bedreiging door de mens moeten elimineren, dus er zal een verhoogde controle zijn in het legseizoen”, aldus de bewindsvro­uw.

VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname