Times of Suriname

Officieren eisen parlementa­ire enTXrte naar misstanGen GeIensie

-

D(1 +$$G - De Gezamenlij­ke Officieren Vereniging wil dat er een parlementa­ire enTurte komt naar de misstanden bij deIensie en vooral de aansturing door regering en Tweede Kamer.

Dit eist voorzitter 5uud Vermeulen in zijn column die vandaag verschijnt. Vermeulen doet de oproep na het verschijne­n van het boek µDood door eigen vuur¶. 1abestaand­en van het mortierong­eval in 0ali en vijI collega¶s van de omgekomen commando in een schiethuis in Ossendrech­t doen daarin hun verhaal over de wantoestan­den binnen deIensie. +et zou goed zijn als politici eens wakker worden en goed naar hun eigen Iunctioner­en kijken Volgens 5uud Vermeulen hebben politici bewust onverantwo­orde risico¶s genomen en daarmee onnodig het leven van militairen in gevaar gebracht. “=e zijn er altijd als de kippen bij om anderen de maat te nemen, maar het zou goed zijn als politici eens wakker worden en goed naar hun eigen Iunctioner­en kijken.´ +et aItreden van de toenmalige minister van DeIensie Jeanine +ennis en &ommandant der Strijdkrac­hten Tom 0iddendorp na het verschijne­n van een snoeihard rapport over het 0ali-ongeluk, is volgens de voorzitter niet voldoende.

Volgens Vermeulen hebben politici onverantwo­orde eisen aan de krijgsmach­t gesteld. +ij doelt daarbij onder meer op oud-minister Bert Koenders die de kritiek van het korps commandotr­oepen op de uitvoerbaa­rheid van de missie in 0ali weg wuiIde met de opmerking: µwij beslissen wel wat u wel oI niet moet uitvoeren.¶ (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname