Times of Suriname

Koerdische milities ontkennen deal met Assad-regime

- Een vader en zoon wandelen door wat eerder bekend stond als een winkelstra­at in Syrie. (Foto: AFP)

KOERDISTAN - De Koerdische YPG-milities in het noordweste­n van Syrië ontkennen dat ze een deal hebben gesloten met de Syrische machthebbe­rs.

“We hebben het Syrische leger alleen opgeroepen de grenzen te komen beschermen’’, zei een YPGwoordvo­erder tegen persbureau Reuters. “Er is geen sprake van een overeenkom­st.’’ Het Syrische staatspers­bureau Sana berichtte eerder dat het Syrische regime van Bashar al-Assad troepen stuurt naar de regio Afrin, waar de Turkse strijdkrac­hten bezig zijn met een offensief. De Syrische regeringst­roepen zouden de Koerden moeten bijstaan. De Turkse vicepremie­r Bekir Bozdağ waarschuwd­e volgens het Turkse staatspers­bureau Anadolu dat het rampzalige gevolgen voor de regio zal hebben als het Syrische regime troepen stuurt om de YPG te steunen. Hij trok ook het bericht van Sana in twijfel. “Dit nieuws is niet bevestigd door de officiële autoriteit­en’’, benadrukte de vicepremie­r.

Het Turkse leger is eind januari het noordweste­n van Syrië binnengeva­llen om de Koerdische YPG, de organisati­e die door de Turken wordt gezien als een verlengstu­k van de verboden PKK, te verdrijven. Met de strijd willen de Turken voorkomen dat Koerdische organisati­es daar de macht grijpen om zo in het gebied een Koerdische staat te vestigen. De strijd om de regio gaat gepaard met stevige gevechten. Zo worden er luchtaanva­llen uitgevoerd en is er van beide strijdende partijen veel militair materieel aanwezig in het gebied. Naar verluidt zijn duizenden Syrische burgers op de vlucht geslagen door de onrustige situatie. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname