Times of Suriname

Woedende jongeren VS vragen om actie van machthebbe­rs

-

VS - Tieners die hun klasgenote­n op een school in Florida vermoord zagen worden binden woedend de strijd aan met de machtige voorstande­rs van vrij wapenbezit in de VS. “Ik wil je condoleanc­es niet, stuk stront. Doe iets.”

Emma Gonzalez heet ze, het meisje met de hese stem en de opvallende kortgescho­ren coupe dat in een paar dagen uitgroeide tot symbool en stem van een nieuwe generatie Amerikanen. Een generatie die het niet meer pikt dat tieners elke schooldag voorbereid moeten zijn op een gewapende aanval op hun klaslokaal. Ze is 18 jaar en gaat onverschro­kken de strijd aan met de president en de invloedrij­ke Amerikaans­e wapenlobby. “Alles wat onze overheid en president doen is gedachten en gebeden sturen”, zo verwees Gonzalez in een speech in reactie op de moord op zeventien schoolgeno­ten naar de thoughts and prayers die steeds terugkeren in de verklaring­en van politici. Als ze de kans kreeg, schreeuwde Gonzalez in de microfoon, zou ze de president ‘met plezier’ vragen hoeveel geld hij ontvangt van de National Rifle Associatio­n, de lobbyclub die dankzij miljoenen dollars en vastberade­n leden al jaren voorkomt dat politici instemmen met strengere wapenregel­s. “Wij zullen de laatste massaschie­tpartij zijn”, beloofde ze, vechtend tegen tranen, om aan te kondigen dat de leerlingen van de vorige week getroffen Stoneman-school niet zullen rusten, voordat de wapenwet verandert. “De mensen die aan de macht zijn, liegen tegen ons. Wij kinderen lijken de enigen die het doorhebben en bereid zijn om de onzin aan de kaak te stellen.” Een video van haar hartstocht­elijke optreden tijdens een demonstrat­ie in Fort Lauderdale werd in mum van tijd een hit op onlineplat­forms. De massamoord op de school lijkt veel op eerdere schietpart­ijen. Maar de nasleep is anders. De tieners die de begrafenis­sen van hun vrienden hebben moeten bijwonen, zijn met behulp van sociale media nieuwe stemmen geworden in het vastgelope­n debat over strengere wapenwette­n. Al tijdens de schietpart­ij interviewd­e de 17-jarige David Hogg zijn klasgenote­n. Kalm filmde de schoolkran­tverslagge­ver klasgenote­n over hun kijk op wapenbezit, terwijl ze zich in een kast hadden verstopt voor de schutter. “Ik heb die video’s opgenomen, omdat ik niet wist of ik het zou overleven”, vertelde hij de New York Post. (AD)

 ??  ?? Een scholieren­protest in Fort Lauderdale. Jongeren in de VS komen in opstand na de zoveelste massamoord op een school.
(Foto: AFP)
Een scholieren­protest in Fort Lauderdale. Jongeren in de VS komen in opstand na de zoveelste massamoord op een school. (Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname