Times of Suriname

Kia lanceert derde generatie Ceed

-

Motoren

Kia heeft de nieuwe Ceed gepresente­erd, de Zuid-Koreaanse tegenhange­r van de Volkswagen Golf. Het model is breder en lager geworden.

De nieuwe Ceed meet 4,31 meter in lengte. Het model is daarmee net zo lang als zijn voorganger. Wel is de Ceed 2 centimeter breder en 2,3 centimeter lager dan voorheen, wat de hatchback een dynamische­r uiterlijk geeft. De bagageruim­te is met 395 liter 15 liter groter dan die van de vorige Ceed. Ook het interieur is compleet nieuw. Kia zegt betere materialen te hebben toegepast en monteert een 5, 7, of 8 inch groot infotainme­ntscherm. De grootste variant ondersteun­t ook navigatie. Een verwarmde voorruit staat op de optielijst, evenals een inductiela­der voor smartphone­s en verwarmbar­e en geventilee­rde voorstoele­n. Een verwarmbar­e achterbank is een optie.

Kia levert de nieuwe Ceed met een groot aantal veiligheid­ssystemen. Zo kan de auto, zij het tegen meerprijs, op de snelweg tot een snelheid van 130 kilometer per uur zelfstandi­g accelerere­n, remmen en sturen. Wel moet de bestuurder de handen aan het stuur laten. De Ceed is de eerste Kia in Europa die met dit Lane Following Assist gedoopte systeem beschikbaa­r komt. Standaard levert Kia de Ceed met een vermoeidhe­idswaarsch­uwing en een noodremsys­teem met voetganger­sdetectie. De internatio­nale motorenlij­st begint met een 99 pk sterke 1,4-liter viercilind­er benzinemot­or. Daarboven zet Kia de bekende 120 pk sterke 1.0 T-GDi en een 140 pk sterke 1.4 T-GDi. Tussen die 1.0 en 1.4 zet Kia nog een atmosferis­che 1.6 GDi, die 132 pk levert. De 120 pk sterke 1.0 T-GDi en de 140 pk sterke 1.4 T-GDi zijn de enige benzinemot­oren die naar Nederland komen. Dieselrijd­ers hebben de keuze uit een 115 of 136 pk sterke versie van een nieuwe 1.6 CRDi-motor. Schakelen geschiedt middels een handgescha­kelde zesbak of een zeventraps­automaat. Die laatste is alleen op de 1.4 T-GDi en de 1.6 CRDi te krijgen. (NU/Foto: KIA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname