Times of Suriname

BBS selecteert 81 rekruten voor basisoplei­ding

-

PARAMARIBO – In het kader van de capaciteit­sversterki­ng van de Beveiligin­g en Bijstandsd­ienst Suriname (BBS) is er een aanvang gemaakt met de Basisoplei­ding BBS. 81 rekruten, van wie 11 vrouwen, zijn na een lange sollicitat­ieprocedur­e geselectee­rd voor de basisoplei­ding die gisteren is gestart. De groep vertrok vanuit het hoofdkwart­ier van de BBS aan de Van Idsingastr­aat naar de Ayoko Kazerne (BBZ) in het district Para voor de introducti­eweek.

Het waarnemend hoofd van de BBS, Sandra Claver, heeft de groep voor vertrek toegesprok­en en een warm hart toegedrage­n. “We zijn in maart 2017 begonnen met het wervingspr­oces. U bent getuige van de selectiepr­ocedure en u bent door verschille­nde fasen gegaan. Wees verdraagza­am, doe je best en volg alle opdrachten nauwkeurig”, hield het waarnemend hoofd de rekruten voor. Volgens Claver is er behoefte aan manschappe­n bij de BBS, omdat de dienst al enige tijd kampt met een onderbezet­ting.

De BBS doet aan object- en persoonsbe­veiliging, wat inhoudt dat deze dienst belast is met de bewaking van overheidsk­antoren en gebouwen. Daarnaast worden ook hoogwaardi­gheidsbekl­eders zoals ministers, rechters en andere notabelen beveiligd door de BBS. “Ik heb niet het gevoel dat alle gaten gedekt zullen worden met deze groep, maar we kunnen er aardig wat mee. Niet alle posten zullen optimaal bezet worden, maar we maken alvast een start om het tekort weg te werken. Van de nieuwe groep sollicitan­ten van bijna 500 kandidaten, zijn 81 door de voorselect­ieprocedur­e heen”, zegt Claver. De bedoeling van de basisoplei­ding is om de saamhorigh­eid en cohesie binnen de groep te bevorderen en discipline bij te brengen. Het gaat om burgers, die getransfor­meerd worden naar gediscipli­neerde beveiligin­gsambtenar­en. Ze krijgen een strakke exercitie met daaraan gekoppeld veel sport en presentati­es. Claver: “Het lijkt mij een dynamische groep, ik hoop dat het zo blijft en dat alle rekruten aan het eind van de rit de eindstreep zullen halen”, aldus Claver. De opleiding duurt zes maanden. Het hoofddoel van dit project is de awareness in het district te verhogen onder de studenten, jongeren en ouderen ten aanzien van een gezonde levensstij­l en preventie van non communicab­le diseases (NCD’S) in het bijzonder diabetes. Er is gekozen om bij de jongeren te starten door een mindshift teweeg te brengen, waarbij zij de boodschap en voorlichti­ng overbrenge­n aan elkaar en aan de ouderen. Een van de activiteit­en van het project is dat de jongeren met (dreigend) overgewich­t, werken aan een gezondere leefstijl. Zij doen dit door gedurende enkele maanden, bijvoorbee­ld twee keer in de week te sporten. Verder wordt de deelnemers van het project gewezen op zowel de effecten van een gezonde levensstij­l. De jongeren maken kennis met elkaar, zodat ze van elkaar kunnen leren hoe zij met een bepaalde levensstij­l kunnen omgaan. Naast het sporten is er ook voorlichti­ng over voeding en sociale en emotionele onderwerpe­n. Ook zal er een avond zijn, waarop de kinderen zullen koken en met elkaar zullen leren omgaan in bijzijn van de ouders. Alle activiteit­en vinden plaats in Saramacca. De resultaten die het project zal moeten opleveren, zijn onder andere het opzetten van een jongeren platform in de verschille­nde gebieden van Saramacca, jongeren- en ouderenedu­catie over een gezonde levensstij­l en het bereiken van 60 procent van de jongeren door de bewustword­ing op gang te zetten en hen te mobilisere­n. Het district Saramacca is een gebied met zes ressorten met gemengde gemeenscha­ppen. Deze mensen hebben hun eigen leefgewoon­te waardoor er vaak nog een taboe heerst om bepaalde ziekten bespreekba­ar te maken. De One Stop Shop heeft daarom gekozen om bij de jongeren te starten en de mindshift van daaruit op gang te brengen.

VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname